Φάρμακο για τον διαβήτη έχει αποτελέσματα σε παχύσαρκα παιδιά




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Παιδιά που έλαβαν το φάρμακο για την απώλεια βάρους με τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη σε μια δοκιμή τελικού σταδίου έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος από τα παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τονίζεται πως η λιραγλουτίδη χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη διαχείριση του διαβήτη, αλλά δείχνει υποσχόμενα αποτελέσματα στη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε με παχυσαρκία να χάσει βάρος, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών έχουν πρόσβαση σε νέα, πολύ αποτελεσματικά φάρμακα, γνωστά ως αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1, αλλά τα μικρότερα παιδιά πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, για να χάσουν βάρος.

Η πρώτη μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις του φαρμάκου GLP-1, λιραγλουτίδης, που κυκλοφορεί με τις εμπορικές ονομασίες Saxenda και Victoza, σε μικρότερα παιδιά έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Η λιραγλουτίδη εγκρίθηκε από τον FDA το 2014 για να βοηθήσει τους ενήλικες να χάσουν βάρος. Το 2020, η έγκριση αυτή επεκτάθηκε σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, όπως μεταδίδει το CNN Health.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη από τη συν-συγγραφέα Dr. Claudia Fox, παιδίατρο στο Κέντρο Ιατρικής Παιδικής Παχυσαρκίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του φαρμάκου σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών που είχαν υψηλό ΔΜΣ. Ο μέσος όρος βάρους ενός παιδιού 10 ετών στη μελέτη ήταν περίπου 70 κιλά, ανέφερε η Fox. Η δοκιμή περιλάμβανε 82 παιδιά, από τα οποία τα 56 λάμβαναν μια ένεση λιραγλουτίδης μία φορά την ημέρα, ενώ τα υπόλοιπα έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Όλα τα παιδιά έλαβαν επίσης συμβουλευτική καθοδήγηση για την υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής και άσκησης μέτριας έως υψηλής έντασης για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.

Τα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων ήταν σημαντικά διαφορετικά. Μέσα σε λίγο παραπάνω από έναν χρόνο, ο ΔΜΣ των παιδιών που έλαβαν το φάρμακο μειώθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τα παιδιά της ομάδας του εικονικού φαρμάκου. Τα παιδιά που έλαβαν λιραγλουτίδη είχαν μείωση 5,8% στον ΔΜΣ τους, ενώ τα παιδιά της ομάδας του εικονικού φαρμάκου είχαν αύξηση κατά 1,6%. Σημειώνεται πως η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία φαρμάκων Novo Nordisk.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με άλλες μελέτες σε εφήβους, είπε η Fox, αλλά τα μικρότερα παιδιά είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Η λιραγλουτίδη θεωρήθηκε ασφαλής για τα μικρά παιδιά στη μελέτη, όμως οι συμμετέχοντες τόσο στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου όσο και σε αυτή του φαρμάκου είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, διάρροια και εμετός, ήταν πιο κοινά στην ομάδα που έλαβε το φάρμακο, αλλά η Fox ανέφερε ότι ελάχιστοι συμμετέχοντες αποχώρησαν από τη μελέτη λόγω των παρενεργειών. Τα στομαχικά προβλήματα εμφανίστηκαν κυρίως νωρίς στη μελέτη και μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: Capital.gr