Πώς τα ωμά λαχανικά οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μια διατροφή βασισμένη σε λαχανικά έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία και μπορεί να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το νοσοκομείο Qilu του Πανεπιστημίου Shandong στην Κίνα.

Η έρευνά τους υπογραμμίζει ότι η φυτική διατροφή αποτελεί μια αποτελεσματική προσέγγιση για τον έλεγχο του βάρους και τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, συμβάλλοντας παράλληλα στην πρόληψη και τη διαχείριση μεταβολικών διαταραχών.

Αν και η πλήρης υιοθέτηση του βίγκαν τρόπου ζωής μπορεί να μην είναι απαραίτητη, η μελέτη δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας, αλλά και στο βάρος μας.

Η ανάλυσή τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, παραθέτει στοιχεία που συνδέουν τις φυτικές διατροφές με τη βελτίωση της υγείας μακροπρόθεσμα, ιδίως όσον αφορά την απώλεια βάρους και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Η έρευνα δείχνει ταυτόχρονα ότι οι χορτοφαγικές και βίγκαν διατροφές συνδέονται με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης, υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και συνολική μακροζωία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε αμέσως την κατανάλωση κρέατος, αλλά υποδεικνύει ότι η μείωση της κατανάλωσής του, όπου είναι δυνατόν, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 24 μελέτες για τις φυτικές διατροφές και την απώλεια βάρους, αναλύοντας δεδομένα από 2.223 άτομα ηλικίας 18 έως 82 ετών, με διάρκεια διατροφής που κυμαινόταν από δύο έως 96 εβδομάδες. Διαπίστωσαν ότι τα οφέλη των φυτικών διατροφών τείνουν να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Αν και οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν αυστηρά βίγκαν διατροφή είχαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αυτή δεν ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ακόμα γαλακτοκομικά και αυγά.

Ωστόσο, η υψηλότερη κατανάλωση ωμών λαχανικών μείωνε τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ωμά λαχανικά περιέχουν ενώσεις όπως φυτοστερόλες και ακόρεστα λιπαρά, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Προσθέτουν επίσης ότι ουσίες όπως τα καροτενοειδή και φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αν και η αύξηση της κατανάλωσης ωμών λαχανικών μπορεί να βελτιώσει την υγεία, είναι σημαντικό να αποφύγουμε την υπερβολή, καθώς μια πλήρως ωμή φυτική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις.

Επομένως, το κύριο μήνυμα των ερευνητών από αυτές τις μελέτες είναι να επικεντρωθούμε στην ενσωμάτωση περισσότερων λαχανικών στη διατροφή, παρά στην υιοθέτηση ενός αυστηρά βίγκαν τρόπου ζωής.

Πηγή: Capital.gr