Ακόμη ένας λόγος για να μειώσουμε το κόκκινο κρέας




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως με την εμφάνιση καρκίνου (ειδικά του καρκίνου του παχέος εντέρου από τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων), με καρδιαγγειακές νόσους (η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων), παχυσαρκία, φλεγμονές και με την επιβάρυνση της λειτουργίας των νεφρών.

Εκτός των παραπάνω, μια νέα μελέτη δείχνει πως κατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Η τακτική κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα — ισοδύναμη με δύο φέτες ζαμπόν — συνδέεται με 15% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως μια μικρή μπριζόλα, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10%, ανέφεραν.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη, μια ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά η νόσος μπορεί να ελεγχθεί. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου, επηρεάζοντας περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Οι έρευνες εκτιμούν ότι η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση του σωματικού βάρους θα διπλασιάσουν τον αριθμό αυτό έως το 2050.

Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την αυξημένη σωματική δραστηριότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης του κινδύνου της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.

Περισσότεροι από 107.000 από τα 1,97 εκατομμύρια ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη ανέπτυξαν διαβήτη μέσα σε 10 χρόνια. Η έρευνα είναι πιο εκτεταμένη από προηγούμενες, καθώς περιλαμβάνει δεδομένα από τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία, δήλωσε ο Nick Wareham, διευθυντής της Μονάδας Επιδημιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πρόσθεσε.

Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, με την κατανάλωση να υπερβαίνει τις διατροφικές οδηγίες σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology.


Πηγή: Capital.gr