Γιατί να τρώμε νωρίς το τελευταίο μας γεύμα




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Βοηθά το να τρώμε το βραδινό μας γεύμα όσο γίνεται πιο νωρίς, ακόμη και πριν τις επτά το απόγευμα; Οι ειδικοί λένε πως τα οφέλη είναι πολλά και πως η διαλειμματική νηστεία, η οποία έχει γίνει πολύ δημοφιλής, μπορεί να βοηθήσει μεταξύ άλλων στην απώλεια βάρους, στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Οι πιο γνωστές μέθοδοι διαλειμματικής νηστείας είναι:

Μέθοδος 16/8: Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει νηστεία για 16 ώρες κάθε μέρα και κατανάλωση φαγητού μέσα σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Πολλοί επιλέγουν να παραλείπουν το πρωινό και να τρώνε το πρώτο γεύμα τους το μεσημέρι και το τελευταίο γεύμα το βράδυ.

Μέθοδος 5:2: Σε αυτή τη μέθοδο, επιτρέπεται κανονικά το φαγητό για 5 ημέρες την εβδομάδα και περιορίζουμε την πρόσληψη θερμίδων σε 500-600 θερμίδες τις άλλες 2 ημέρες.

Νηστεία κάθε δεύτερη ημέρα. Σε αυτήν τη μέθοδο, καταναλώνουμε πολύ λίγες θερμίδες κατά τις ημέρες νηστείας.

Μονοήμερη νηστεία: Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει νηστεία για 24 ώρες μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Για παράδειγμα, αν τελειώσεις το δείπνο στις 8 μ.μ., δεν τρως ξανά μέχρι τις 8 μ.μ. την επόμενη ημέρα.

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα;

Το να τρώμε το βραδινό μας γεύμα νωρίς, ειδικά όταν γίνεται πριν τις 7 μ.μ., έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία:

Βελτίωση της μεταβολικής υγείας: Η κατανάλωση του βραδινού νωρίς μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Μελέτες δείχνουν ότι όταν τρώμε αργά το βράδυ, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης παραμένουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Βελτίωση του ύπνου: Η κατανάλωση βραδινού γεύματος κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του. Το να τρώμε νωρίς επιτρέπει στον οργανισμό να χωνέψει το φαγητό πριν κοιμηθούμε, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου.

Διαχείριση βάρους: Η κατανάλωση βραδινού νωρίς μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή στη διατήρησή του. Όταν τρώμε αργά, είμαστε πιο πιθανό να καταναλώσουμε περιττές θερμίδες ή να κάνουμε λιγότερο υγιεινές επιλογές. Επίσης, ο οργανισμός μας μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερες από αυτές τις θερμίδες ως λίπος.

Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση του βραδινού γεύματος νωρίς μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η νυχτερινή κατανάλωση γευμάτων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και να επηρεάσει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος.

Ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού: Ο κιρκάδιος ρυθμός, ο φυσικός "ρολόι" του σώματός μας, επηρεάζει πολλές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ορμονών και ο μεταβολισμός. Τρώγοντας νωρίς το βραδινό, ο οργανισμός έχει χρόνο να επεξεργαστεί το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, που είναι περισσότερο συμβατό με τους φυσικούς μας ρυθμούς.

Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή, καθώς η περιορισμένη πρόσληψη τροφής μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και άλλα σημαντικά συστατικά. Επίσης, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, όπως η βουλιμία ή η ανορεξία, ειδικά σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε τέτοιου είδους διαταραχές. Η αυστηρή ρύθμιση της πρόσληψης τροφής μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική πίεση και ανησυχία γύρω από το φαγητό, όπως λένε οι ειδικοί.

Πηγή: Capital.gr