Ερυθριτόλη: Το γλυκαντικό συνδέθηκε με τον κίνδυνο θρόμβων




Η κατανάλωση τροφίμων με το γνωστό γλυκαντικό ερυθριτόλη- ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται για να προσθέσει όγκο στη στέβια και το βρίσκουμε συχνά σε προϊόντα χαμηλών υδατανθράκων- υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων σε 10 υγιή άτομα, σύμφωνα με μια νέα πιλοτική μελέτη.

Οι θρόμβοι μπορούν να αποσπαστούν από τα αιμοφόρα αγγεία και να "ταξιδέψουν" στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή, ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την ερυθριτόλη με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου.

"Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι σε κάθε συμμετέχοντα, κάθε μέτρο απόκρισης των αιμοπεταλίων (πήξη) αυξήθηκε μετά την κατανάλωση της ερυθριτόλης", δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Stanley Hazen, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διάγνωσης και Πρόληψης στο Ινστιτούτο Έρευνας Lerner της Cleveland Clinic, όπως μεταδίδει το CNN health.

Η κατανάλωση ενός ποτού με ίση ποσότητα γλυκόζης ή ζάχαρης δεν επηρέασε τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων σε άλλη ομάδα 10 ατόμων, ανέφερε ο Hazen. "Αυτή είναι η πρώτη άμεση σύγκριση των επιπτώσεων της κατανάλωσης γλυκόζης έναντι της κατανάλωσης ερυθριτόλης", πρόσθεσε. "Η γλυκόζη δεν επηρεάζει την πήξη, αλλά η ερυθριτόλη το κάνει".

Αν και η μελέτη ήταν μικρή, ήταν "πολύ ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή", ανέφερε ο Δρ. Andrew Freeman, διευθυντής πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων και ευεξίας στο National Jewish Health στο Denver.

Κατά τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 20 συμμετέχοντες δεν έφαγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να προετοιμαστούν για μια πρωινή αιμοληψία. Στη συνέχεια, τους δόθηκε ένα ποτό με είτε 30 γραμμάρια ερυθριτόλης είτε 30 γραμμάρια ζάχαρης. Μετά από 30 λεπτά, έγινε ξανά αιμοληψία.

Τα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα αυξήθηκαν κατά χίλιες φορές μετά από ένα μόνο ποτό που περιείχε αυτήν την ουσία, ενώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξήθηκαν μόνο ελαφρώς μετά την κατανάλωση του ποτού με γλυκόζη.

"Δεν λέω ότι πρέπει να σταματήσουμε αμέσως τη χρήση αυτών των γλυκαντικών, αλλά αυτή η έρευνα σίγουρα θέτει το ερώτημα: Είναι ασφαλή ή όχι;", είπε ο Freeman, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η ποσότητα ερυθριτόλης που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε ποτό στη μελέτη — 30 γραμμάρια — ισοδυναμεί με αυτή που περιέχεται σε τυπικά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή παγωτά, που συχνά καταναλώνουμε περισσότερα από ένα, ανέφερε ο Hazen.
Τι είναι η ερυθριτόλη
Η ερυθριτόλη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό και αλκοόλη ζάχαρης, που χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε διάφορα τρόφιμα και ποτά. Παράγεται συνήθως μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης γλυκόζης από καλαμπόκι ή άλλες πηγές, και έχει περίπου το 70% της γλυκύτητας της ζάχαρης, χωρίς όμως να περιέχει θερμίδες.

Θεωρείται μηδενικών θερμίδων επειδή το σώμα μας δεν την μεταβολίζει πλήρως, και έτσι αποβάλλεται κυρίως μέσω των ούρων χωρίς να αποθηκεύεται ως ενέργεια.



Πηγή: Capital.gr