"Φάρμακο" τα φρούτα και τα λαχανικά για την καρδιά




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Παρά τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των νέων φαρμάκων, τόσο η υπέρταση όπως η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) και η καρδιαγγειακή θνησιμότητα είναι σε άνοδο. Συγκεκριμένα, η καρδιακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο.

Οι γιατροί συνιστούν να βάλουμε όλο και περισσότερο τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή μας, ειδικά εάν εμφανίζουμε υπέρταση.

Και αυτό καθώς η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιώνει την υγεία των νεφρών.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Medicine υπογραμμίζει τα παραπάνω οφέλη, μετά από έρευνα διάρκειας πέντε ετών.

"Οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η καρδιακή νόσος και η νεφρική νόσος", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ. Donald Wesson, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Dell στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου σε 153 άτομα με υπέρταση και υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες: μία πρόσθεσε 2 έως 4 μερίδες φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους, ενώ άλλη συνέχισε με την τυπική φαρμακευτική αγωγή.

Μετά από πέντε χρόνια μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή με υψηλότερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών προάγουν την υγεία των νεφρών, ενώ βελτίωσαν επίσης την υγεία της καρδιάς, είπε ο Wesson.

"Το συμπέρασμά μας ήταν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν θεμελιώδες μέρος της διαχείρισης ασθενών που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση", είπε.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας μέσω διαφόρων μηχανισμών. Σύμφωνα με μελέτες, οι ευεργετικές επιδράσεις περιλαμβάνουν:

- Μείωση της αρτηριακής πίεσης: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βοηθά στη μείωση των επιπέδων νατρίου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

- Αντιοξειδωτική δράση: Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως οι βιταμίνες C και E, και τα φλαβονοειδή. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.

- Βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων: Τα νιτρικά που βρίσκονται σε ορισμένα λαχανικά, όπως τα παντζάρια και το σπανάκι, μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσουν τη ροή του αίματος.

- Μείωση της φλεγμονής: Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η μείωση της φλεγμονής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

- Ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης: Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, εμποδίζοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο.



Πηγή: Capital.gr