Η διατροφή που μπορεί να γυρίσει πίσω το χρόνο




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η vegan διατροφή πιθανόν να αποτελεί το "κλειδί" για τη νεότητα, καθώς μπορεί να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης σε μόλις οκτώ εβδομάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 28 Ιουλίου στο περιοδικό BMC Medicine, προέρχονται από τη μελέτη Stanford Twin Study, που αποτελεί επίσης το θέμα ντοκιμαντέρ του Netflix "You Are What You Eat: A Twin Experiment".

Το πείραμα του Στάνφορντ θέτει το εξής ερώτημα: τι συμβαίνει όταν πανομοιότυποι δίδυμοι ακολουθούν δύο διαφορετικές, αν και υγιεινές, δίαιτες;

Η μελέτη διάρκειας οκτώ εβδομάδων περιελάβανε 22 ζεύγη διδύμων, τα μισά από τα οποία (ένα από κάθε ζευγάρι) τυχαιοποιήθηκαν σε μια "υγιεινή vegan" δίαιτα, ενώ τα άλλα μισά ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, που περιείχε όλες τις κατηγορίες τροφών.

Διαπιστώθηκε πως όσοι ακολουθούσαν τη vegan δίαιτα κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, έχασαν περισσότερο βάρος και βελτίωσαν την LDL (κακή) χοληστερόλη, όπως και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Η έρευνα δείχνει όμως ότι εκτός από τα παραπάνω οφέλη, η vegan διατροφή βελτίωσε επίσης τους επιγενετικούς δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μπορούμε να φανταστούμε αυτούς τους δείκτες σαν ρολόγια στα γονίδιά μας: μπορεί να είμαστε σαράντα ετών (η χρονολογική μας ηλικία), αλλά η βιολογική μας ηλικία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το εάν τρεφόμαστε σωστά ή αθλούμαστε.

Φάνηκε λοιπόν πως υπήρχε σημαντική βελτίωση στους vegans, αλλά καμία αλλαγή σε όσους κατανάλωναν γαλακτοκομικά και κρέας.

Παρόλα αυτά, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας vegan διατροφής στη γήρανση δεν είναι γνωστές. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα ευρήματά τους περιορίζονται στο εύρος των οκτώ εβδομάδων και δεν μπορούν να μιλήσουν για τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις οποιασδήποτε δίαιτας, αν και ελπίζουν τελικά να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη δοκιμή.

Τι περιλαμβάνει η vegan διατροφή
Είναι ένα διατροφικό πρότυπο που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι οι vegans δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, και συχνά αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν ζωικά παράγωγα.

Βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα, όπως:

-Φρούτα και λαχανικά

-Όσπρια

-Ξηρούς καρπούς και σπόρους

-Δημητριακά όπως το ρύζι, την κινόα, τη βρόμη και το κριθάρι.

-Υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών, όπως το τόφου, και ροφήματα από αμύγδαλα, σόγια, ρύζι κ.λπ.


Πηγή: Capital.gr