Σε ποια σημεία του σώματος είναι επικίνδυνο το λίπος και γιατί




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η συγκέντρωση λίπους στην περιοχή των μπράτσων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως το Αλτσχάιμερ ή η νόσος του Πάρκινσον κατά σχεδόν ένα πέμπτο, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Μια μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, η οποία εξέτασε τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 400.000 Βρετανών, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν δυσανάλογα υψηλά επίπεδα λίπους αποθηκευμένο στα μπράτσα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Οι ερευνητές, όπως μεταδίδει η Telegraph, πιστεύουν ότι το υπερβολικό, συγκεντρωμένο λίπος σε ένα μέρος του σώματος μπορεί να "δηλητηριάσει" τους μύες, οδηγώντας σε ανοσολογικά προβλήματα και φλεγμονές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ασθένειες.

Κινέζοι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι τα ποσοστά σωματικού λίπους έχουν μεγαλύτερη σημασία από το συνολικό βάρος και είναι λάθος να εστιάζουμε μόνο στην απώλεια κιλών για τη βελτίωση της υγείας μας.

Η Δρ Shishi Xu, του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Sichuan της Κίνας και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια, λόγω της ευρείας χρήσης, ακόμη και της κατάχρησης φαρμάκων για την απώλεια βάρους (όπως η σεμαγλουτίδη), οι άνθρωποι εστιάζουν περισσότερο στο συνολικό βάρος και συχνά παραβλέπουν τον βασικό ρόλο της σύστασης του σώματος.

"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της σύστασης του σώματος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες από τον γενικό έλεγχο βάρους".

Στην αρχή της έρευνας έγιναν μετρήσεις για τη σύσταση του σώματος, όπως μετρήσεις περιμέτρου μέσης, οστική πυκνότητα και λίπος και άλιπη μάζα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης που διήρκεσε εννέα χρόνια, 8.224 άτομα ανέπτυξαν ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας και νόσο του Πάρκινσον.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ποσοστό, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και το ποτό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με "κυρίαρχη κατανομή λίπους στο χέρι" είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παθήσεις του εγκεφάλου σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλά επίπεδα λίπους στα χέρια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σχέση μεταξύ σωματικού λίπους και νευροεκφυλιστικών νόσων μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από το γεγονός πως τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, γεγονός που αυξάνει επίσης την πιθανότητα ασθενειών όπως η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.
Προσοχή στο λίπος στην κοιλιά
Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μελετών για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η συγκέντρωση λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Οι μελέτες δείχνουν πως όσοι έχουν συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της μέσης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, στον ίδιο βαθμό με τον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες ερευνητές, είχε δείξει πως η αύξηση κατά 11 εκατοστά της περιφέρειας της μέσης αυξάνει κατά 13% τον κίνδυνο καρκίνου σχετικού με την παχυσαρκία. Η προσθήκη οκτώ εκατοστών στους γοφούς αυξάνει ειδικότερα κατά 15% τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση κινδύνου για καρκίνο αρχίζει, όταν στους άνδρες η περιφέρεια της μέσης ξεπερνά τα 102 εκατοστά περίπου, ενώ στις γυναίκες τα 88 εκατοστά.

Επιπλέον, η συσσώρευση παραπανίσιου λίπους αλλάζει τα επίπεδα των ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης και να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.


Πηγή: Capital.gr