Δίαιτα: Πώς θα χάσουμε περισσότερο λίπος και όχι μυς




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Πόσο εφικτό είναι να χάσουμε κιλά, αλλά να αυξήσουμε την απώλεια λίπους χωρίς απώλεια μυϊκής μάζας; Όπως αναφέρουν οι διατροφολόγοι, για να το κατορθώσουμε αυτό απαιτείται ένας συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης, αλλά και επαρκής ξεκούραση.
Διατροφή
- Βάλτε αρκετή πρωτεΐνη στα γεύματά σας: Η πρωτεΐνη βοηθά στην διατήρηση και ανάπτυξη των μυών. Περίπου χρειαζόμαστε 1,6-2,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά.

- Περιορίζουμε σταδιακά τις θερμίδες: Προσπαθήστε να έχετε ένα ήπιο έλλειμμα θερμίδων, γύρω στις 500 θερμίδες την ημέρα, για σταθερή απώλεια βάρους χωρίς να επηρεαστεί η μυϊκή μάζα.

- Μην αποφεύγετε τα λιπαρά: Χρειαζόμαστε υγιεινά λιπαρά από πηγές όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

- Επαρκείς υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την ενέργεια και την αποκατάσταση των μυών. Προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες από ολικής αλέσεως τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα.

- Συχνά γεύματα: Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα. Αυτό αυξάνει το μεταβολισμό, οπότε περιορίζουμε την απώλεια μυών.
Άσκηση
- Προπόνηση με βάρη: Προτιμήστε μια προπόνηση με αντιστάσεις τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.

- Αυξήστε σταδιακά τα βάρη ή την ένταση της άσκησης.

- Καρδιοαναπνευστική άσκηση: Κάνε καρδιοαναπνευστική άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα, προτιμώντας υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) που διατηρεί τη μυϊκή μάζα.

Ο ύπνος είναι επίσης πολύτιμος για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των μυών. Χρειαζόμαστε 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Δώστε επίσης χρόνο στους μύες να ανακάμψουν μεταξύ των προπονήσεων. Για αυτό χρειάζεται να έχουμε ημέρες ανάπαυσης ή προπονήσεις χαμηλής έντασης.


Πηγή: Capital.gr