Έρευνα βρήκε πως τα μικροπλαστικά στους όρχεις επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα




Αμερικανοί ερευνητές, που εντόπισαν μικροπλαστικά σε κάθε δείγμα όρχεων ανθρώπου και σκύλου τα οποία εξέτασαν, σημειώνουν πως παίζουν ρόλο στη μείωση της ανδρικής γονιμότητας. Περαιτέρω ανάλυση των δειγμάτων ιστού από σκύλους έδειξαν ειδικότερα ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και το βάρος των όρχεων.

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν μικροπλαστικά σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου οργανισμού, από το αίμα έως τους πνεύμονες. Οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν την πιθανή επίδραση των μικροπλαστικών στα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα.

Εντόπισαν 12 διαφορετικούς τύπους μικροπλαστικών σε δείγματα που ελήφθησαν από ανθρώπους και σκύλους. Στους σκύλους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες ποσότητες ορισμένων μικροπλαστικών συσχετίστηκαν με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και μειωμένο βάρος των όρχεων.

Η έρευνα συνεχίζεται και οι ειδικοί ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα πώς συμβάλει η παρουσία μικροπλαστικών στη μείωση της ανδρικής γονιμότητας.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για την ανδρική υπογονιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκρινικών διαταραχών, γενετικών παραγόντων, αλλά και ορισμένων φαρμάκων. Η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί επίσης να προκαλέσει υπογονιμότητα στον άνδρα.

Η ανδρική υπογονιμότητα θεωρείται ότι συμβάλλει στο 50% όλων των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Αποτελεί τη μοναδική αιτία υπογονιμότητας ενός ζευγαριού στο 20-30% των περιπτώσεων.

Σε αντίθεση με τις γυναίκες που σταματούν να είναι γόνιμες όταν μπουν στην εμμηνόπαυση, για τους άνδρες δεν υπάρχει ουσιαστικά μία ηλικία μετά την οποία δεν μπορεί να αφήσει έγκυο τη σύντροφό του.

Υπάρχουν φυσικά αλλαγές στο αναπαραγωγικό σύστημα που έρχονται με την ηλικία στον άνδρα. Επίσης, διάφορα ιατρικά προβλήματα, διάφορα φάρμακα, ναρκωτικά αλλά και έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες του άνδρα, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ποιότητα του σπέρματος. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να αντιστραφούν, αλλά άλλοι μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, όπως ορισμένες γοναδοτοξικές χημειοθεραπείες. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επίσης σημειωθεί παγκοσμίως σημαντική μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Κάποιες φορές, δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί την ανδρική υπογονιμότητα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τους ιστούς όρχεων από σκύλους που είχαν στειρωθεί και από άνδρες που διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Οι ερευνητές εντόπισαν 12 διαφορετικούς τύπους μικροπλαστικών στα δείγματα ιστού όρχεων σκύλου και ανθρώπου. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι η ποσότητα μικροπλαστικών στους άνδρες ήταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι στον ιστό του σκύλου.

Μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων, ο πιο κοινός τύπος πολυμερούς ήταν το πολυαιθυλένιο (PE) και ο δεύτερος πιο κοινός ήταν το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Το PE χρησιμοποιείται συνήθως σε συσκευασίες, πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, συστήματα παροχής νερού και γεωργικές μεμβράνες. Το PVC χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις κατασκευές, τον ιατρικό εξοπλισμό, τη συσκευασία και τη μόνωση για ηλεκτρονικά είδη.

Πώς επηρεάζουν τα μικροπλαστικά την ανδρική γονιμότητα;

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν περαιτέρω τα δείγματα ιστού σκύλου για να προσδιορίσουν περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα μικροπλαστικά επηρέασαν τη γονιμότητα. Διαπίστωσαν ότι ορισμένοι τύποι μικροπλαστικών συσχετίστηκαν με μειώσεις στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και μείωση του βάρους των όρχεων.

Ένας τύπος μικροπλαστικού συσχετίστηκε με αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και δύο σχετίστηκαν με αύξηση του βάρους των όρχεων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.

Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των μικροπλαστικών μπορεί δυνητικά να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία των όρχεων, δηλαδή την παραγωγή τεστοστερόνης και στην παραγωγή σπερματοζωαρίων. Δεν είναι πάντως σαφές σε ποιο βαθμό τα μικροπλαστικά επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Καθώς πρόκειται για μία μικρή μελέτη, απαιτείται περισσότερη έρευνα, κυρίως σε ανθρώπους για την κατανόηση της πλήρους επίδρασης των μικροπλαστικών στην αναπαραγωγή.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr