Ποιες τροφές εξαφανίζουν τις ρυτίδες




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του. Η απώλεια κολλαγόνου είναι μια από τις αναπόφευκτες συνέπειες της γήρανσης, προκαλώντας αλλαγές στο δέρμα μας και την εμφάνιση ρυτίδων.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και το στρες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη χαλάρωση της επιδερμίδας και τις ρυτίδες, όμως η διατροφή μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης. Εντάσσοντας τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο και βιταμίνη C στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούμε να προλάβουμε και να μειώσουμε τις ρυτίδες.
Ποιες τροφές μας κάνουν να φαινόμαστε νεότεροι

Κόκκινο κρέας και κοτόπουλο
Το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο είναι πλούσια σε κολλαγόνο, ειδικά τα μέρη με περισσότερους συνδετικούς ιστούς, όπως είναι το στήθος και το μπούτι.
Ψάρια και θαλασσινά
Τα ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, και τα θαλασσινά, κυρίως οι γαρίδες, περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα κολλαγόνου. Η κατανάλωση τους προσφέρει τα απαραίτητα αμινοξέα για την παραγωγή κολλαγόνου, ενισχύοντας την ελαστικότητα του δέρματος.
Αυγά
Τα αυγά, και ιδιαίτερα τα ασπράδια, περιέχουν υψηλές ποσότητες προλίνης, ενός αμινοξέος που είναι σημαντικό για την παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα ακτινίδια και τα λεμόνια, καθώς οι πιπεριές και το μπρόκολο περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και βοηθούν στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας.
Ξηροί καρποί
Τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ψευδάργυρο, που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος και βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων κολλαγόνου.
Βιταμίνη Α
Απαραίτητη για τη συντήρηση και την επιδιόρθωση του ιστού του δέρματος, η βιταμίνη Α είναι το κλειδί για την υγιή επιδερμίδα. Εάν δεν έχετε αρκετή βιταμίνη Α, το δέρμα σας μπορεί να λάβει μια ξηρή, λεπτή όψη.

Βάλτε στη διατροφή σας γλυκοπατάτες, καρότα και φυλλώδη λαχανικά. Παλαιότερη έρευνα από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας είχε δείξει ότι όταν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την περιποίηση της επιδερμίδας μας περιέχουν βιταμίνη Α, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμής και να μειώσουν τις γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες.


Πηγή: Capital.gr