Νέα έρευνα δείχνει το δρόμο για να χάνουμε περισσότερο λίπος




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για μεγαλύτερη απώλεια βάρους; Πρόκειται για ένα ερώτημα που διαρκώς αναζητά απάντηση. Όμως, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις έκαναν μια ανακάλυψη που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, ότι τροφές υψηλές σε πρωτεΐνη συσχετίστηκαν με λιγότερο σωματικό λίπος σε σύγκριση με μια τυπική δίαιτα. Ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα τρισεκατομμύρια υγιή βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο, τα οποία έχουν συνδεθεί με το αίσθημα της πείνας και τον έλεγχο της όρεξης.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ASM Microbe, είχε ως στόχο να καθορίσει πώς οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη σύνθεση του σώματος των ποντικιών, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού βάρους και του λίπους.

Το πείραμα ήταν διάρκειας ενός μήνα και περιλάμβανε 16 ποντίκια. Για τις δύο πρώτες εβδομάδες, τα ποντίκια ακολουθούσαν με μια τυπική δίαιτα με τροφή που αποτελούνταν κυρίως από υδατάνθρακες.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα ποντίκια χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και έλαβαν τροφή που περιείχε ισοαζωτούχες πρωτεΐνες, εμπλουτισμένες είτε με αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, είτε με αρωματικά αμινοξέα, που περιέχονται στο κρέας, στα πουλερικά και στα θαλασσινά.

Οι επιστήμονες συνέλεγαν καθημερινά δείγματα από τα κόπρανα των ποντικών για να παρακολουθούν την αναλογία υγιών βακτηρίων του εντέρου, ενώ παράλληλα διενεργούσαν μετρήσεις του σωματικού τους λίπους, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, αποκαλύφθηκε ότι τα ποντίκια που λάμβαναν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια, τόσο σε σωματικό βάρος όσο και σε λίπος, συγκριτικά με εκείνα που λάμβαναν περισσότερους υδατάνθρακες.

Ο Samson Adejumo, υποψήφιος διδάκτορας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, είπε ότι τα ευρήματα συμβάλλουν στην κατανόηση για το πώς η πρωτεΐνη επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου μας και τελικά την υγεία μας.

Ενώ το πείραμα διεξήχθη σε ποντίκια, άλλες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της ποσότητας πρωτεΐνης που λαμβάνεται από τα τρόφιμα βοηθά στην τόνωση, την ανάπτυξη και τη δύναμη των μυών.

Πηγή: Capital.gr