Παίρνετε στατίνες για τη χοληστερίνη;




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν στατίνες για να μειώσουν τη χοληστερόλη μπορεί τελικά να μην τις χρειάζονται πραγματικά.

Η ανάλυση, που έγινε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Την τελευταία δεκαετία, οι γιατροί αξιολογούν τους ασθενείς για φαρμακευτική αγωγή με στατίνες με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του 2013 από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC), που λαμβάνουν υπόψη την ηλικία του ατόμου, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Στη νέα μελέτη, οι γιατροί χρησιμοποίησαν μια καινούργια εξίσωση κινδύνου που
ονομάζεται PREVENT, που υπολογίζει τον απόλυτο κίνδυνο σε ενήλικες ηλικίας 30 έως 79 ετών. Μια πιο σύγχρονη μέθοδος, PREVENT, λαμβάνει υπόψη παράγοντες κινδύνου όπως η νεφρική νόσος και η παχυσαρκία. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να υπολογίσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο με βάση το φύλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι θα πληρούσαν πλέον τα κριτήρια για να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή με στατίνες, ενώ πολλοί άλλοι που δεν λαμβάνουν επί του παρόντος στατίνες θα μπορούσαν.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 3.785 συμμετέχοντες (ηλικίας 40 έως 75 ετών) και υπολόγισαν τον 10ετή κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου χρησιμοποιώντας τη PREVENT σε σχέση με τις οδηγίες του 2013. Όταν συνέκριναν τις δύο μεθόδους, διαπίστωσαν ότι η εκτίμηση της PREVENT ήταν σημαντικά χαμηλότερη, γεγονός που θέτει το ερώτημα: Χρειάζεται ακόμα να παίρνουμε στατίνες για την πρόληψη του καρδιακού κινδύνου;
Πώς δρουν οι στατίνες
Οι στατίνες δρουν μειώνοντας την ποσότητα της χοληστερόλης που παράγει το συκώτι.

Βοηθούν επίσης το συκώτι να απομακρύνει τη χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα, μειώνοντας τις πιθανότητες για εναποθέσεις της στις αρτηρίες. Εκεί που διαφέρουν οι στατίνες από άλλα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης είναι ότι στοχεύουν στην καρδιά του προβλήματος, στη δημιουργία δηλαδή της ουσίας αυτής στο ήπαρ.

Δεδομένου ότι οι στατίνες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο εδώ και 40 χρόνια, υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες καθώς και την ισορροπία μεταξύ οφέλους και κινδύνου, λέει η Ferentz. Γενικά, οι στατίνες τείνουν να είναι καλά ανεκτές και η πλειοψηφία των ανθρώπων που τις παίρνουν δεν παρουσιάζουν παρενέργειες, ειδικά εάν παρακολουθούνται τακτικά από τον γιατρό τους.

Σημειώνεται πως τον Αύγουστο του 2022 ο φορέας πρόληψης υγείας των ΗΠΑ Preventive Services Task Force εξέδωσε τη σύσταση ότι άνθρωποι ηλικίας 40 έως 75 ετών με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους για το εάν είναι χρήσιμο να ξεκινήσουν στατίνες προκειμένου να προλάβουν μια καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Πηγή: Capital.gr