Ποια είναι η νέα διατροφή "θαύμα" που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου




Της Βίκυ Κουρλιμπίνη

Η υιοθέτηση μιας νέας διατροφής, κυρίως με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, η λεγόμενη "Planetary Health Diet", φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν ένα τρίτο, ενώ παράλληλα ωφελεί και τον πλανήτη (εξού και η ονομασία της), καθώς μειώνει δραματικά την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου που καταστρέφουν το περιβάλλον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "The American Journal of Clinical Nutrition", η λεγόμενη Πλανητική Δίαιτα μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη και των πνευμονοπαθειών.

"Η αλλαγή του τρόπου διατροφής μας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας της κλιματικής αλλαγής. Και ό,τι είναι πιο υγιεινό για τον πλανήτη είναι και πιο υγιεινό για τους ανθρώπους", δήλωσε ο Δρ Walter Willett, συν-συγγραφέας της έρευνας και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Harvard T.H. Το Chan School of Public Health στη Μασαχουσέτη.

Η Πλανητική Διατροφή ειδικότερα δίνει έμφαση σε μια ποικιλία από ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά επιτρέπει τη μέτρια κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

Ειδικότερα, στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών τροφών, όπως:

-Λαχανικά

-Φρούτα

-Προϊόντα ολικής αλέσεως

-Όσπρια

-Ξηροί καρποί

Παράλληλα προκρίνει τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.

Το "πιάτο" αυτής της δίαιτας, γεμίζει ως εξής: Περίπου το μισό θα πρέπει να αποτελείται από λαχανικά και φρούτα. Το άλλο μισό θα πρέπει να περιέχει: δημητριακά ολικής αλέσεως, τρόφιμα που αποτελούν πηγές φυτικής πρωτεΐνης (όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι), ακόρεστα φυτικά έλαια και, προαιρετικά και σε μικρές ποσότητες, πηγές ζωικής πρωτεΐνης (μοσχάρι, αρνί, πρόβατο, πουλερικά, αυγά, ψάρια).

"Τα ευρήματα δείχνουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ανθρώπινη υγεία με το περιβάλλον. Η υγιεινή διατροφή ενισχύει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα – η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία κάθε ανθρώπου στη Γη", πρόσθεσε ο Δρ Walter Willett.

Στη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 200.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν σημαντικά χρόνια νοσήματα και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους κάθε τέσσερα χρόνια για έως και 34 χρόνια. Στη συνέχεια βαθμολογήθηκε η διατροφή με βάση την πρόσληψη ομάδων τροφίμων όπως λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πουλερικά και ξηρούς καρπούς. Η διατροφή των συμμετεχόντων ταξινομήθηκε σύμφωνα με την πρόσληψη 15 ομάδων τροφίμων.

Το 10% των συμμετεχόντων που συμμορφωνόταν περισσότερο με την Πλανητική Δίαιτα είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που τηρούσαν λιγότερο τη δίαιτα. Μαζί με τα οφέλη για την υγεία, η δίαιτα βρέθηκε επίσης ότι μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 29% και τις ανάγκες σε λιπάσματα κατά 21%.

Πηγή: Capital.gr