Στρες και ακόμη 4 λόγοι που μειώνουν τις επιδόσεις των ανδρών στο σεξ




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η σεξουαλική υγεία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής ευεξίας. Το χρόνιο στρες, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής μας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη λίμπιντο.

Είτε ως αποτέλεσμα προσωπικών προβλημάτων, είτε λόγω προβλημάτων στην εργασία, το χρόνιο στρες συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διάθεσης για σεξ και επηρεάζει τη στυτική λειτουργία, όπως μεταδίδει το CNN health. Εξαιτίας του στρες, το σώμα παράγει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μια ορμόνη που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με συναισθηματικά προβλήματα ή στρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία με τη μορφή είτε της πρόωρης εκσπερμάτωσης, της στυτικής δυσλειτουργίας και/ή της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας δραστηριότητες που μειώνουν τα επίπεδα στρες: τακτική άσκηση, διαλογισμός, σωστός ύπνος και χόμπι που μας αρέσουν.

Την ίδια ώρα, οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες με περίμετρο μέσης πάνω από 100 εκατ. διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία.

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να κάνει ουσιαστική διαφορά. Παράλληλα, η μείωση του αλκοόλ και η αποφυγή υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων βοηθά στην περαιτέρω ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας.

Ακολούθως, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι επιζήμια για την υγεία της καρδιάς, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας. Η τακτική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που ασκούνται τακτικά αναφέρουν βελτιωμένη στυτική λειτουργία σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνται.

Το κάπνισμα από την άλλη πλευρά αποτελεί την κύρια αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στα αιμοφόρα αγγεία και τη ροή του αίματος. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες που καπνίζουν έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία από τους μη καπνιστές.

Οι διαταραχές ύπνου επίσης, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας, επηρεάζουν σοβαρά τα επίπεδα τεστοστερόνης και να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία.

Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω. Ζητήματα ψυχική υγείας, η ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι, χρόνια νοσήματα, ορμονικές διαταραχές και παρενέργειες φαρμακευτικών αγωγών μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή.

Πηγή: Capital.gr