Τεστ αίματος θα μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Για τον έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, η διαγνωστική μέθοδος που ακολουθείται κυρίως είναι η κολονοσκόπηση ή διαφορετικά μπορεί να γίνεται εξέταση στο σπίτι, με αυτοδιαγνωστικό τεστ, που ανιχνεύει αιμοσφαιρίνη (ίχνη αίματος δηλαδή) στα κόπρανα.

Αλλά μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε σύντομα να γίνει ευρύτερα διαθέσιμη, όπως μεταδίδει το CNN health.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Guardant Health με έδρα στην Καλιφόρνια υπέβαλε αίτηση για έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μιας εξέτασης αίματος για τον έλεγχο των πρώιμων συμπτωμάτων του καρκίνου του παχέος εντέρου και η ομάδα ειδικών συμβούλων του FDA έκρινε κατά πλειοψηφία πως είναι ασφαλές για χρήση σε άτομα που πληρούν τα κριτήρια για δοκιμή, πως είναι αποτελεσματικό και πως τα οφέλη του τεστ υπερτερούν έναντι των κινδύνων.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κοινοποιούνται στον FDA, που λαμβάνει υπόψη, αλλά δεν χρειάζεται να ακολουθεί τις εισηγήσεις της επιτροπής για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το τεστ. Εάν εγκριθεί, θα γίνει το δεύτερο αιματολογικό τεστ στις ΗΠΑ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το αιματολογικό τεστ δεν αντικαθιστά τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους, εντούτοις σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί μια μη επεμβατική επιλογή.

Ο καρκίνος παχέος εντέρου εμφανίζεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο "Digestive Disease Week" στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, η κακή διατροφή (όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών, τα πολλά λιπαρά) η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, ακόμη και η έκθεση του εντέρου σε μικροπλαστικά, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς στην αύξηση των νέων διαγνώσεων.

Πηγή: Capital.gr