Όλο και πιο ανησυχητικά στοιχεία για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για γνωστικά προβλήματα, αλλά και για εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που έρχεται να προστεθεί στα όλο και περισσότερα δεδομένα που έρχονται στο φως για την ζημιά που προκαλούν στην υγεία μας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, εξέτασε δεδομένα από 30.239 συμμετέχοντες ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο 11 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για όσα έτρωγαν και έπιναν, με βάση τα οποία οι ερευνητές υπολόγισαν τη μέση ημερήσια πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 10% περισσότερες υπερεπεξεργασμένες τροφές διέτρεχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση, ενώ αντίθετα όσοι έτρωγαν περισσότερες μη επεξεργασμένες τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρι, είχαν 12% μείωση του κινδύνου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Συσκευασμένα σνακ, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα, δημητριακά πρωϊνού, χοτ ντογκ, πατατάκια, μπισκότα, κέικ, και τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικά και τεχνητά αρώματα, ανήκουν στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Ειδικότερα, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με 8% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με 9% μειωμένο κίνδυνο.

"Πολλές ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει τη σχέση που έχουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με σημαντικά προβλήματα υγείας", δήλωσε στο Newsweek ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής νευρολογίας στο Χάρβαρντ W. Taylor Kimberly. "Η μελέτη μας δείχνει πως συνδέονται με δύο βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εξασθενημένη λειτουργία του εγκεφάλου, το εγκεφαλικό και τη γνωστική εξασθένηση" τόνισε.

Πρόσφατη μελέτη είχε επίσης διαπιστώσει ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 115.000 ανθρώπων, συμπεραίνοντας ότι οι υπερεπεξεργασμένες τροφές συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 4% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Άλλη έρευνα είχε δείξει πως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, επιβαρυμένης ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου.


Πηγή: Capital.gr