Η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή είναι vegan, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών νόσων. Αυτό έδειξε μια ανάλυση επιστημονικών μελετών (48 μελετών) που πραγματοποιήθηκαν σε βάθος εικοσαετίας (μεταξύ 2000 και 2023) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Η επισκόπηση επισημαίνει πως οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες συμβάλλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι τα αυξημένα λιπίδια, το σάκχαρο, το σωματικό βάρος και οι φλεγμονές. Τα άτομα που μελέτησε είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου και καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος και του προστάτη.

"Εκτός από τη μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, η ανάλυση εντόπισε μια "προστατευτική δράση" για συγκεκριμένους καρκίνους, όπως σε ήπαρ, κόλον, πάγκρεας, πνεύμονα, προστάτη, ουροδόχο κύστη, μελάνωμα, νεφρούς και λέμφωμα non-Hodgkin" είπε ο κύριος συγγραφέας Δρ. Angelo Capodici.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν συγκεκριμένα πως όσοι ακολουθούσαν μια χορτοφαγική δίαιτα διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι η "προστασία" που παρέχει μια χορτοφαγική δίαιτα θα μπορούσε να μειωθεί όταν γίνονται κακές διατροφικές επιλογές.

"Δίαιτες που δίνουν έμφαση στην κατανάλωση ανθυγιεινών φυτικών τροφών, όπως είναι τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα πατατάκια και τα αναψυκτικά μπορεί να αντισταθμίσουν τα θετικά της φυτικής διατροφής", δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Federica Guaraldi, από το Ινστιτούτο Νευρολογικών Επιστημών IRCCS της Μπολόνια. "Οι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων, είναι γεμάτοι σάκχαρα και γλυκαντικά και συνεπώς έχουν επιζήμια επίδραση στο μεταβολισμό μας" πρόσθεσε.

"Τα άτομα που υιοθετούν χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και γενικότερα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών και μετάλλων με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση" τόνισε.

Συνολικά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι χορτοφαγικές διατροφές συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελετών αναφορικά με τα διατροφικά σχήματα που ακολουθήθηκαν, τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, τη διάρκεια της κάθε μελέτης και άλλους παράγοντες.

Η ανάλυση περιελάμβανε μόνο άτομα που ακολούθησαν αυστηρά χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες - όχι άτομα που καταναλώνουν φυτικά γεύματα κάποιες φορές. Εξέτασε επίσης όλες τις μορφές ζωικής πρωτεΐνης με τον ίδιο τρόπο, καθιστώντας αδύνατο να καθοριστεί από τα ευρήματα εάν η αποφυγή συγκεκριμένων τροφών όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά ή τα ψάρια μπορεί να έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία.


Πηγή: Capital.gr