Κοντά στη θεραπεία καρκίνου του δέρματος με εμβόλιο mRNA
Δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς πρώτου εξατομικευμένου εμβολίου mRNA για το μελάνωμα ξεκίνησαν στη Μεγάλη Βρετανία καθώς οι ειδικοί χαιρέτησαν τη δυνατότητά του να "αλλάζει το παιχνίδι" θεραπεύοντας μόνιμα τον καρκίνο.

Το μελάνωμα επηρεάζει περίπου 132.000 ανθρώπους ετησίως παγκοσμίως και αποτελεί τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος. Επί του παρόντος, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία, αν και μερικές φορές χρησιμοποιούνται επίσης ακτινοθεραπεία, φάρμακα και χημειοθεραπεία. Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν εμβόλια ειδικά κατασκευασμένα για κάθε ασθενή και "δίνουν την εντολή" στο σώμα του να κυνηγήσει καρκινικά κύτταρα για να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου.

Σύμφωνα με τον Guardian, μια δοκιμή φάσης 2 διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα. Τώρα έχει ξεκινήσει μια τελική, φάση 3, δοκιμή και διευθύνεται από το University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH). Η Δρ Heather Shaw, η εθνική συντονίστρια για τη δοκιμή, είπε ότι τα εμβόλια είχαν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν άτομα με μελάνωμα και δοκιμάζονται σε άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών. "Αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό", είπε ο Shaw. "Αυτό είναι ένα πραγματικά λεπτεπίλεπτο εργαλείο.

Γνωστό ως mRNA-4157 (V940), το εμβόλιο στοχεύει νεοαντιγόνα όγκου, τα οποία εκφράζονται από όγκους σε συγκεκριμένο ασθενή. Αυτοί είναι δείκτες στον όγκο που μπορούν ενδεχομένως να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για την εξατομίκευσή του, ένα δείγμα όγκου αφαιρείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του ασθενούς, ακολουθούμενο από αλληλουχία DNA και χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο αντικαρκινικό έμβολο που είναι ειδικό για τον όγκο του ασθενούς.


Πηγή: Capital.gr