Ενοχλήσεις που αισθανόμαστε στην κοιλιά: Πού μπορεί να οφείλονται;




Όταν νιώθουμε συχνά ενοχλήσεις στην κοιλιά, οι οποίες είναι έντονες, έχουν μεγάλη διάρκεια και υποτροπιάζουν, τότε πρέπει να επισκεφθούμε έναν γιατρό για διάγνωση και θεραπεία.

Πού μπορεί όμως να οφείλονται αυτές οι ενοχλήσεις στην κοιλιά; Συνήθως, οφείλονται σε παθήσεις του πρωκτού και το πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσκοιλιότητα. Έτσι, πρέπει να ελέγξουμε από που προέρχεται η συγκεκριμένη δυσκοιλιότητα, καθώς υπάρχουν 5 παράγοντες που συνδέονται με αυτήν και εμφανίζουν περαιτέρω συμπτώματα, οι οποίοι είναι οι εξής:

Αιμορροΐδες

Σε αρχικό στάδιο, η αιμορροϊδοπάθεια παρουσιάζει συμπτώματα, όπως αίσθημα πληρότητας ή ατελούς κένωσης, κνησμό, ερεθισμό, ενώ σε προχωρημένο στάδιο εμφανίζει συμπτώματα, όπως έκκριση βλέννας, ύπαρξη διογκωμένου όζου, καύσο, πρόπτωση, πόνο και αιμορραγία.

Κύστη Κόκκυγος

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος περιλαμβάνουν την εμφάνιση στομίων ή οπών στο δέρμα της ιεροκοκκυγικής περιοχής, έκκριση βλέννας ή πύου από το στόμιο, ερεθισμό ή δερματίτιδα, υποτροπιάζοντα αποστήματα, οίδημα ή πρήξιμο, ερυθρότητα, πυρετό, ρίγος, κνησμό, καύσο, αιμορραγία και πόνο.

Κονδυλώματα Πρωκτού

Συνήθως, τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τα κονδυλώματα πρωκτού περιλαμβάνουν το αίσθημα καύσου και φαγούρα-κνησμό στην περιοχή του πρωκτού, αιμορραγία, έκκριση υγρών, αίσθημα ατελούς κένωσης και πληρότητας στο πρωκτό. Επιπλέον, πέρα από κονδυλώματα, ο ιός HPV μπορεί να προκαλέσει και πρωκτικές δυσπλασίες, οι οποίες είναι προκαρκινικές και δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα.

Περιεδρικό Συρίγγιο

Τα συμπτώματα του περιεδρικού συριγγίου περιλαμβάνουν την εμφάνιση στομίου ή οπής στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, έκκριση βλέννας ή πύου από το στόμιο, περιπρωκτικό ερεθισμό ή δερματίτιδα, ύπαρξη διογκωμένου όζου στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, υποτροπιάζοντα αποστήματα, ρίγος, πυρετό, καύσο, κνησμό, πόνο και αιμορραγία.

Ραγάδα Πρωκτού

Τα συμπτώματα της ραγάδας του πρωκτού περιλαμβάνουν έντονο πόνο κατά την κένωση, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας, αιμορραγία, κνησμό ή φαγούρα, και αίσθημα καύσου ή καψίματος στην περιοχή του πρωκτού.

Ευχαριστούμε τον Dr. Αθανάσιο Δερβίσογλου, Γενικό Χειρουργό, Ειδικό στις Παθήσεις Πρωκτού, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
https://www.adlaser.gr/


Πηγή: Capital.gr