Έρχεται το χάπι της γυμναστικής;
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι έχουν "ενσωματώσει" μερικά από τα οφέλη της άσκησης για την υγεία σε ένα χάπι. Το χάπι βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης, αλλά στις αρχικές δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια φάνηκε το φάρμακο να επηρεάζει μια φυσική μεταβολική "οδό" που συνήθως ενεργοποιείται με την άσκηση. Όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια καθημερινά, το φάρμακο, που ονομάζεται SLU-PP-332, φαίνεται πως βελτίωσε τη μυϊκή λειτουργία, τη φυσική κατάσταση και την αντοχή – όλα αυτά χωρίς περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

Παρουσιάζοντας τα τελευταία αποτελέσματα σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, ο κύριος ερευνητής και χημικός Bahaa Elgendy από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι αυτός και η ομάδα του πέτυχαν εκεί που άλλοι απέτυχαν.

Εάν οι ερευνητές καταφέρουν να στοχεύσουν επιτυχώς στην ίδια μεταβολική "οδό" και στους ανθρώπους, ο Elgendy πιστεύει ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν νόσοι όπως οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η καρδιακή ανεπάρκεια. Εδώ και χρόνια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να φτιάξουν ένα "χάπι άσκησης" που μπορεί να δώσει μερικά τουλάχιστον από τα οφέλη της άσκησης σε όσους τη χρειάζονται. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει με πολλούς τρόπους την υγεία μας, ειδικά όταν ενεργοποιούνται οι υποδοχείς που σχετίζονται με τα οιστρογόνα.

Αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται στους ιστούς των μυών, της καρδιάς και του εγκεφάλου και ρυθμίζουν ένα ευρύ φάσμα γονιδίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό, τις φλεγμονές, την κυτταρική ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Ο Elgendy και οι συνάδελφοί του είναι τόσο αισιόδοξοι από την πρόοδό τους, που έχουν δημιουργήσει μια startup φαρμακευτική εταιρεία που ονομάζεται Pelago Pharmaceuticals.

Σε προηγούμενα πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν το SLU-PP-332 χορηγείται σε ποντίκια, αυξάνεται ένας τύπος μυϊκής ίνας στο σώμα τους που είναι ανθεκτικός στην κόπωση. Αυτό βελτίωσε την αντοχή των ποντικιών, επιτρέποντάς τους να τρέχουν 70% περισσότερο χρόνο και 45% πιο μακριά σε σχέση με τα ποντίκια που δεν λάμβαναν το φάρμακο. Μετέπειτα δοκιμές έδειξαν ακόμη πως τα ποντίκια που έπαιρναν SLU-PP-332 δύο φορές την ημέρα για έναν μήνα, έπαιρναν 10 φορές λιγότερο λίπος από τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει το φάρμακο, παρ’ όλο που συνέχιζαν να τρώνε την ίδια ποσότητα και να ασκούνται το ίδιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το SLU-PP-332 είναι ένα τέλειο υποκατάστατο της άσκησης, αλλά φαίνεται να ενεργοποιεί μια "οδό" που μεταφέρει πολλά οφέλη της στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά. "Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ασκηθούν και ένα χάπι θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για να μιμηθεί ή και να ενισχύσει τα αποτελέσματα της άσκησης σε άτομα που γερνούν, σε άτομα με ορισμένες ασθένειες ή που αντιμετωπίζουν απώλεια μυών", λέει ο Elgendy.

Πηγή: Capital.gr