Επιστήμονες δημιούργησαν συσκευή - χάπι που παρακολουθεί την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό
Της Σοφίας Κωστάρα

Επιστήμονες ανέπτυξαν μια συσκευή που αφού καταποθεί μπορεί να παρακολουθεί με ασφάλεια ζωτικά σημεία όπως η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός από το εσωτερικό του ανθρώπου. Το εργαλείο, που περιγράφηκε στις 17 Νοεμβρίου στο περιοδικό Device, έχει τη δυνατότητα να παρέχει άμεση φροντίδα σε άτομα που κινδυνεύουν από υπερβολική δόση οπιοειδών, άτομα με υπνική άπνοια κ.ά.

"Η ικανότητα διάγνωσης και παρακολούθησης πολλών παθολογικών καταστάσεων χωρίς να χρειάζεται οι ασθενείς να οδηγηθούν σε νοσοκομείο, μπορεί να προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τη θεραπεία", λέει ο Giovanni Traverso, συγγραφέας της εργασίας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και γαστρεντερολόγος στο Brigham and Women's Hospital.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια πληθώρα συσκευών που μπορούν να καταποθούν. Σε αντίθεση με τις εμφυτεύσιμες συσκευές όπως οι βηματοδότες, οι συσκευές που μπορούν να καταποθούν είναι εύκολες στη χρήση τους και δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, οι γιατροί χρησιμοποιούν κάμερες σε μέγεθος χαπιού για να πραγματοποιήσουν κολονοσκοπήσεις, μια διαδικασία που παραδοσιακά διεξάγεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

"Οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να παίρνουν χάπια και το κόστος της χρήσης των συσκευών που καταπίνονται είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι οι παραδοσιακές ιατρικές εξετάσεις", εξήγησε ο Μπέντζαμιν Πλες, συν-συγγραφέας της μελέτης και ιδρυτής της Celero Systems, μιας εταιρείας ιατρικών συσκευών στη Μασαχουσέτη.

Τι ακριβώς κάνει το "χάπι”
Το VM Pill, όπως ονομάζεται η νέα συσκευή, ανιχνεύει τις μικρές δονήσεις του σώματος που σχετίζονται με την αναπνοή και την καρδιακή δραστηριότητα. Οι ερευνητές χορήγησαν το χάπι στους χοίρους και στη συνέχεια τους έδωσαν μια δόση φεντανύλης, ένα ισχυρό οπιοειδές που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια στους ανθρώπους. Η συσκευή μέτρησε σε πραγματικό χρόνο τον ρυθμό αναπνοής των χοίρων και ειδοποίησε τους ερευνητές, οι οποίοι κατάφεραν να αναστρέψουν την υπερδοσολογία.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή για πρώτη φορά σε ανθρώπους και συγκεκριμένα σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια. Η διαταραχή αυτή προκαλεί διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές χορήγησαν το VM Pill σε 10 ασθενείς με υπνική άπνοια. Η συσκευή εντόπισε τις διακοπές της αναπνοής των συμμετεχόντων και παρακολούθησε τον ρυθμό αναπνοής με ακρίβεια 92,7%. Σε σύγκριση με τις εξωτερικές συσκευές, το χάπι μπορεί να παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό με ακρίβεια τουλάχιστον 96%.

"Η ποιότητα και η συνέπεια αυτών των καταγραφών ήταν εξαιρετική σε σύγκριση με τις συμβατικές κλινικές μελέτες που κάναμε στα εργαστήρια ύπνου", δήλωσε ο Αλί Ρεζάι, συν-συγγραφέας της μελέτης και νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Rockefeller του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια.

"Η συσκευή μας επιτρέπει να παρακολουθούμε εξ αποστάσεως τα ζωτικά σημεία των ασθενών χωρίς καλώδια ή ιατρικό προσωπικό, γεγονός που ανοίγει τη δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι στην κλινική ή στο νοσοκομείο", πρόσθεσε.

Ο Τρβέρσο είπε πως η τρέχουσα έκδοση του VM Pill παραμένει στο σώμα μόνο για περίπου μία ημέρα, αλλά η ομάδα του θέλει να βελτιώσει τη συσκευή, ώστε να παραμείνει περισσότερο χρονικό διάστημα. Ελπίζουν επίσης να την αναβαθμίσουν ώστε να μπορεί να χορηγεί αυτόματα φάρμακα για την αναστροφή καταστάσεων όπως η υπερβολική δόση οπιοειδών, μόλις ανιχνεύσει συμπτώματα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Device".

Πηγή: Capital.gr