Αποκτώντας το πιο λαμπερό χαμόγελο




Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων για την αντικατάσταση κατεστραμμένων ή χαμένων δοντιών κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Τα νέα εμφυτεύματα ειδικού σχεδιασμού συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περίπλοκων περιστατικών απλά και άμεσα. Η επιλογή του κατάλληλου εμφυτεύματος και η τοποθέτησή του στη σωστή προσθετικά θέση μπορεί να χαρίσει καταρχήν ένα εξαιρετικά λειτουργικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι παράλληλα όμορφο και φυσικό.
Ποια είναι τα νέα εμφυτεύματα ειδικού σχεδιασμού;

Τα νέα εμφυτεύματα ειδικού σχεδιασμού που υπάρχουν στη διάθεσή μας τα τελευταία χρόνια μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα εμφυτεύματα διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
• Γωνιώδη
• Μίνι
• Narrow
• Max

Τα εμφυτεύματα αυτά τοποθετούνται εύκολα και ανώδυνα, αποφεύγοντας τυχόν περίπλοκες επεμβάσεις που απαιτούνται στην περίπτωση των συμβατικών εμφυτευμάτων. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων ειδικού σχεδιασμού απαιτεί τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων της οδοντιατρικής, στοχεύοντας στην ελάχιστη καταπόνηση των οδοντικών ιστών. Επίσης, η ψηφιακά καθοδηγούμενη εμφύτευση συμβάλλει στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος με μεγάλη ακρίβεια, χαρίζοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Τι είναι η άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων;
Η άμεση φόρτιση (immediate loading) είναι μια νέα τεχνική, κατά την οποία εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν την ίδια ημέρα με την εξαγωγή των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνική της άμεσης φόρτισης εμφυτευμάτων μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με τα εμφυτεύματα ειδικού σχεδιασμού (εμφυτεύματα με πιο επιθετικό σπείρωμα). Ταυτόχρονα τοποθετούνται ειδικά εξαρτήματα πάνω στα εμφυτεύματα, που προάγουν την μακροβιότητα της θεραπείας (Multi-unit abutments). Τα multi-unit είναι μικρά εξαρτήματα που βιδώνονται πάνω στα εμφυτεύματα την ημέρα της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα οι προσθετικές που θα ακολουθήσουν να μη βιδωθούν βαθιά μέσα στα ούλα.

Επιπλέον, τα εξαρτήματα αυτά κάνουν εντελώς ανώδυνη την τοποθέτηση των άμεσων προσωρινών αλλά και των τελικών κοχλιούμενων προσθετικών, ακριβώς για τους πιο πάνω λόγους. Έτσι, οι προσθετικές βιδώνονται πάνω στα multi-units, τα οποία βρίσκονται ελαφρά υποουλικά κι όχι στα ίδια τα εμφυτεύματα που βρίσκονται βαθιά μέσα στα ούλα.

Η τελική προσθετική αποκατάσταση τοποθετείται λίγες ημέρες μετά, ολοκληρώνοντας έτσι τη θεραπεία, ενώ την ίδια ή την επόμενη μέρα ο ασθενής παραλαμβάνει μια άμεση προσωρινή αποκατάσταση (θήκη/γέφυρα). Πριν την άμεση φόρτιση, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ένας λεπτομερής προεγχειρητικός σχεδιασμός. Για να κριθεί ένας ασθενής κατάλληλος υποψήφιος για άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων θα πρέπει να αξιολογηθούν παράγοντες όπως η ποιότητα του οστού και ούλων, ο τύπος σύγκλεισης του ασθενούς κ.ά.
Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων;
Οι ασθενείς στους οποίους ενδείκνυται η τεχνική της άμεσης φόρτισης εμφυτευμάτων θα πρέπει χαρακτηρίζονται από τα κάτωθι:

• Να διαθέτουν ικανοποιητικό ύψος και πάχος οστού στην περιοχή τοποθέτησης του εμφυτεύματος.
• Να μην έχουν παραλειτουργικές συνήθειες (π.χ. σφίξιμο δοντιών, βρουξισμός). Στην περίπτωση αυτή τοποθετούνται περισσότερα εμφυτεύματα για να αντέξουν τις μασητικές δυνάμεις
• Να μην διαθέτουν κάποια ενεργή φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα.
• Να έχουν αντιμετωπιστεί τυχόν προβλήματα που προκαλούνται από την περιοδοντική νόσο.
• Να έχουν διακόψει το κάπνισμα για περίπου 15-30 μέρες
• Να έχει τροποποιηθεί κατάλληλα για κάποιες ημέρες η θρομβολυτική αγωγή τους
Είναι επώδυνη η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων ειδικού σχεδιασμού;
Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι μια ανώδυνη διαδικασία, αφού ο ασθενής έχει υποβληθεί σε τοπική αναισθησία. Όπως κάθε οδοντιατρική εργασία, έτσι και η τοποθέτηση εμφυτευμάτων μπορεί να παρουσιάσει κάποιες ενοχλήσεις τις πρώτες ημέρες. Εντούτοις, οποιοσδήποτε πόνος ή ενόχληση αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη χορήγηση απλών παυσίπονων.
Χρειάζονται συντήρηση τα νέα εμφυτεύματα νέου σχεδιασμού;
Η συντήρηση των εμφυτευμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το υλικό κατασκευής τους. Ειδικότερα, τα εμφυτεύματα που είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο ή ζιρκονία δεν χρειάζονται κάποια συγκεκριμένη συντήρηση.

Η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από την ισοβαρή κατανομή των μασητικών δυνάμεων και από τον σωστό καθαρισμό τους, αποφεύγοντας τον εποικισμό μικροβίων. Όμως, μετά από κάποια χρόνια η μηχανική κόπωση των προσθετικών μερών (βιδών συγκράτησης) απαιτεί την αντικατάστασή τους με χαμηλό κόστος. Οι κοχλιούμενες- βιδωτές προσθετικές, που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας στα εμφυτεύματα, έχουν μειώσει κατά πολύ το κόστος συντήρησης. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν, να γίνει η τοπική θεραπεία στα εμφυτεύματα (αν χρειάζεται) και να επανατοποθετηθούν με ασφάλεια.

Τέλος, αν σπάσει κάποια πορσελάνη, εύκολα αφαιρείται, επιδιορθώνεται το τμήμα που έσπασε κι επανατοποθετείται. Επίσης, αν σπάσει κάποια βίδα συγκράτησης, αφαιρείται το multiunit (προσθετικό εξάρτημα επί του εμφυτεύματος-δες πιο πάνω), επανατοποθετείται καινούριο και με νέα βίδα συγκράτησης επανακοχλιώνεται η προσθετική στη θέση της χωρίς να χρειαστεί να καταστραφεί και να επαναληφθεί η προσθετική
Εμφυτεύματα ειδικού σχεδιασμού & Κόστος
Το κόστος της τοποθέτησης εμφυτευμάτων νέου σχεδιασμού δεν είναι σταθερό και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψιν το υλικό και την εταιρεία των εμφυτευμάτων, το κόστος των επιμέρους εξαρτημάτων (multi-units/ Ti-base κλπ), τις προσωρινές και τελικές οδοντιατρικές προσθετικές που θα μπουν πάνω από τα εμφυτεύματα (μεταλλο-πορσελάνη, ζιρκονία κλπ)

Σε κάθε περίπτωση το κόστος αντισταθμίζεται από την τόνωση της αυτοπεποίθησης και τη βελτίωση των διαπροσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων του ασθενούς. Επομένως, η αξία της εμφυτευματικής θεραπείας είναι μεγάλη, εάν λάβουμε υπόψιν ότι αλλάζει ριζικά η ποιότητα ζωής των ασθενών που υποβάλλονται σε αυτή.

Ευχαριστούμε τον Αισθητικό Οδοντίατρο Δρ. Παπαδιώτη Ευάγγελο, ιδιοκτήτη της σύγχρονης οδοντιατρικής κλινικής DentalAesthetics στο Χαλάνδρι. Ο Δρ. Παπαδιώτης έχει μετεκπαιδευτεί στην Ελβετία πάνω στην αποκατάσταση εμφυτευμάτων ειδικού σχεδιασμού, χαρίζοντας με τον τρόπο αυτό τα πιο όμορφα χαμόγελα.

Πηγή: Capital.gr