Γαστρικό μπότοξ: Η μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίαςΤι είναι το γαστρικό μπότοξ;
Το γαστρικό μπότοξ είναι μια καινούργια, πρωτοποριακή τεχνική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Είναι αναντίρρητα αποδεκτό πως στον 20ο αιώνα η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα του πληθυσμού. Πλέον περίπου το 30% των ανθρώπων στη σημερινή εποχή θεωρείται παχύσαρκο, ενώ το ποσοστό αυτό δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις της παχυσαρκίας με την πάροδο του χρόνου. Ο σημερινός τρόπος διατροφής σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης αποτελούν τα κύρια αίτια της παχυσαρκίας.

Για ποιους λόγους πρέπει να αντιμετωπίζεται η νοσογόνος παχυσαρκία;
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η παχυσαρκία δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα, καθώς οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί. Ειδικά στην περίπτωση της νοσογόνου παχυσαρκίας, τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Με τον όρο νοσογόνο παχυσαρκία εννοούμε τα άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος άνω του 40. Με τις επεμβάσεις για τη νοσογόνο παχυσαρκία μειώνουμε δραματικά την εμφάνιση επικίνδυνων καταστάσεων όπως:
• Καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά
• Αρτηριακή υπέρταση
• Άπνοια ύπνου
• Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
• Λιπώδη διήθηση ήπατος
Πώς αντιμετωπίζεται η νοσογόνος παχυσαρκία;
Για τη νοσογόνο παχυσαρκία, λοιπόν, υπάρχουν χειρουργικοί τρόποι αντιμετώπισης, όπως το γαστρικό μανίκι και η γαστρική παράκαμψη. Οι συγκεκριμένες χειρουργικές μέθοδοι αποτελούν άριστες επιλογές αντιμετώπισης με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Μια βαριατρική επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς, για να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια βάρους. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι εφαρμόζονται μόνο σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ) άνω του 40.

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να υποβληθούν σε μια βαριατρική επέμβαση;
Υπάρχει, όμως, μεγάλο ποσοστό κόσμου που πάσχει από παχυσαρκία, χωρίς να υπερβαίνει το Δ.Μ.Σ 40. Έτσι, το ποσοστό αυτό αναζητά τρόπους λιγότερο επεμβατικούς, για να χάσει τα περιττά κιλά. Εδώ, λοιπόν, έρχεται το γαστρικό μπότοξ για να δώσει μια αξιόλογη επιλογή.

Πώς πραγματοποιείται το γαστρικό μπότοξ;
Το γαστρικό μπότοξ είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, ελάχιστα επεμβατική. Πραγματοποιείται με ήπια αναισθησία κατά τη διάρκεια γαστροσκόπησης. Ενδοσκοπικά, λοιπόν, εισέρχεται ένας σωλήνας από το στόμα στο στομάχι. Εκεί γίνεται έκχυση συγκεκριμένης ποσότητας ουσίας μπότοξ σε πολλαπλά σημεία του στομάχου.

Πιο συγκεκριμένα τοποθετείται το μπότοξ στον πυλωρό, στο σώμα και στο θόλο του στομάχου περιμετρικά. Η όλη διαδικασία έχει διάρκεια περίπου 20 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στις δραστηριότητές του. Πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη τεχνική είναι εντελώς αναίμακτη και ανώδυνη και δεν απαιτεί καμία μέρα αναρρωτικής αδείας.

Με ποιον τρόπο δρα το γαστρικό μπότοξ;
Το γαστρικό μπότοξ δρα παραλύοντας τους μύες του στομάχου. Με τον τρόπο αυτό το στομάχι κινείται με πιο αργό ρυθμό. Επομένως, η τροφή παραμένει περισσότερη ώρα εντός του στομάχου και μετακινείται πιο αργά στο λεπτό έντερο. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να έχει ένα αίσθημα πληρότητας στο στομάχι και να μειώνεται αισθητά το αίσθημα της πείνας.

Ταυτόχρονα, το γαστρικό μπότοξ προκαλεί μικρότερη έκκριση της ορμόνης γρελίνης από το στομάχι. Η ορμόνη αυτή ενοχοποιείται για το αίσθημα της πείνας στον άνθρωπο. Έτσι, μετά το γαστρικό μπότοξη μείωση του αισθήματος της πείνας είναι ολοφάνερη.

Συνολικά λοιπόν, το γαστρικό μπότοξ προκαλεί μια απώλεια βάρους που κυμαίνεται μεταξύ 8-15 κιλών. Πρέπει να τονιστεί πως το μπότοξ έχει ημερομηνία λήξης, καθώς η ουσία δρα κατά μέσο όρο για διάστημα περίπου 4-6 μηνών.
Είναι καλύτερη επιλογή το γαστρικό μπότοξ από τις άλλες μεθόδους;
Πρέπει να τονιστεί πως το γαστρικό μπότοξ δεν αποτελεί επίσημη μέθοδο αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το γαστρικό μανίκι και τη γαστρική παράκαμψη.

Το γαστρικό μπότοξ απευθύνεται σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα που επιθυμούν να χάσουν περιττά κιλά με μια τεχνική αναίμακτη και ανώδυνη. Είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος, χωρίς παρενέργειες, που μπορεί να χαρίσει άμεσα αυτοπεποίθηση σε ασθενείς που ενδιαφέρονται να χάσουν λίγα κιλά.

Ευχαριστούμε τον Γενικό Χειρουργό Αλέξανδρο Κυρίτση, ο οποίος έχει μετεκπαιδευτεί στο τμήμα βαριατρικής χειρουργικής του παγκοσμίου φήμης νοσοκομείου του Ηνωμένου Βασιλείου King’s College Hospital London. Ο ιατρός εξειδικεύεται στην ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση παθήσεων του εντέρου και πρωκτού και εφαρμόζει επεμβατικές και μη επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.


Πηγή: Capital.gr