Πώς συνδέεται η χρήση κινητού τηλεφώνου με τη γονιμότητα
Της Σοφίας Κωστάρα

Επηρεάζει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα την ποιότητα του σπέρματος; Ενώ υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής που εξετάζονται αναφορικά με τη μείωση της ποιότητας του σπέρματος που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, ο ρόλος των κινητών τηλεφώνων δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Πολλαπλές μελέτες όμως βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Για χρόνια, οι επιστήμονες συζητούσαν εάν η χρήση κινητού τηλεφώνου ή η μεταφορά κινητών συσκευών σε τσέπες πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ή να προκαλέσει κακή ποιότητα σπέρματος ή ακόμα και ανδρική υπογονιμότητα. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) σε συνεργασία με το Ελβετικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας δημοσίευσε μια σημαντική μελέτη για το θέμα.

Η νέα μελέτη
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη χρήση κινητού τηλεφώνου και την ποιότητα του σπέρματος σε περισσότερους από 2.500 νεαρούς άνδρες μεταξύ 18 και 22 ετών που παρουσιάστηκαν για υποχρεωτική αξιολόγηση στρατιωτικής φυσικής κατάστασης στην Ελβετία. Όλοι υποβλήθηκαν σε φυσικές εξετάσεις, παρείχαν δείγματα σπέρματος και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, το ιστορικό υγείας και τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Συνολικά, οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους περισσότερες από 20 φορές την ημέρα είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Fertility and Sterility.

Υπαρκτές οι στατιστικές συνδέσεις, αλλά χρειάζονται περαιτέρω αποδείξεις
Αν και αυτό προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για το γιατί ο αριθμός των ανδρικών σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί, δεν αποδεικνύει ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν άμεσα αυτό το πρόβλημα ή ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα διακινδυνεύουν αυτόματα τη γονιμότητά τους.

Η μελέτη περιγράφει μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της ποιότητας του σπέρματος, αλλά δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει σύνδεση. Πολλοί επιστήμονες εικάζουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το κινητό μπορεί να είναι αρκετή για να διαταράξει την παραγωγή σπέρματος με κάποιο τρόπο, αλλά είναι εξίσου πιθανό ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν και άλλους παράγοντες που να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του σπέρματός.

Τα ενθαρρυντικά νέα
Πέρα από την έλλειψη οριστικής απόδειξης ότι τα κινητά τηλέφωνα μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος, τα αποτελέσματα είχαν και ορισμένα ενθαρρυντικά νέα για τους άνδρες. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και δύο πτυχών της ποιότητας του σπέρματος που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα: το σχήμα του σπέρματος και το πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί το σπέρμα. Η μελέτη δεν βρήκε επίσης στοιχεία ότι η μεταφορά κινητού τηλεφώνου στην τσέπη του παντελονιού επηρέαζε τον κίνδυνο χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.


Πηγή: Capital.gr