Αιμορροΐδες: Συμπτώματα και αντιμετώπιση




Μια από τις πιο συχνές αιτίες που οι ασθενείς επισκέπτονται έναν Γενικό Χειρουργό είναι η επιθυμία τους να απαλλαγούν από τις αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες είναι μια πάθηση της περιοχής του πρωκτού που υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ατόμων. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια από τις παθήσεις που έχουν καταγραφεί ήδη από την αρχαιότητα και εμφανίζεται κυρίως στον Δυτικό κόσμο.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι μικρά αιμοφόρα αγγεία και εντοπίζονται εντός του αυλού του ορθού πλησίον του έσω σφιγκτήρα και γύρω από τον έξω σφιγκτήρα.Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, αφού προστατεύουν την περιοχή του σφιγκτήρα του πρωκτού και συμβάλλουν στη συγκράτηση των κοπράνων.

Αν και σε φυσιολογικές συνθήκες οι αιμορροΐδες αποτελούν βασικό ανατομικό στοιχείο του πρωκτού, κάποιες φορές αποφράσσονται λόγω της αυξημένης πίεσηςπου ενδέχεται να εντοπίζεται στην περιοχή (π.χ. δυσκοιλιότητα). Μια τέτοια απόφραξη διαταράσσει τη ροή του αίματος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη θρόμβωσητων αιμορροϊδικώνφλεβών, τη λίμναση αίματος και την εμφάνιση των λεγόμενων αιμορροϊδικών όζων.

Ποια είναι η διάκριση των αιμορροΐδων;

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, στις εσωτερικές και στις εξωτερικές αιμορροΐδες. Πιο συγκεκριμένα, οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι μικρά εξογκώματα που προβάλλουν έξω από τον πρωκτικό σφιγκτήρα. Αντιθέτως, εάν διογκωθούν τα αιμορροϊδικά αγγεία εντός του εντερικού αυλού του ορθού, τότε μιλάμε για εσωτερικές αιμορροΐδες.

Αίτια εμφάνισης αιμορροΐδων

Τα αίτια που προκαλούν πίεση στον ενδοπρωκτικό σωλήνα, εκτός από τη δυσκοιλιότητα, και ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση αιμορροΐδων είναι τα παρακάτω:

• Έλλειψη σωματικής άσκησης και καθιστική ζωή
• Χρόνια διάρροια
• Λήψη φαρμάκων για τη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια
• Απότομη αύξηση βάρους
• Παχυσαρκία
• Βαριά χειρωνακτική εργασία
• Γυμναστική με πολλά βάρη
• Μη ισορροπημένη διατροφή (μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών)
• Κληρονομικότητα

Επίσης, η εμφάνιση αιμορροΐδων στους άνδρες ενδέχεται να συνδέεται με προβλήματα στον προστάτη. Από την άλλη, οι αιμορροΐδες εμφανίζονται συχνά στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον τοκετό. Όμως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων μετά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, τα συμπτώματα των αιμορροΐδων υποχωρούν πλήρως.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται οι αιμορροΐδες;

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων εμφανίζονται, όταν βρίσκονται σε έξαρση, και ενδέχεται ναδιαρκέσουν από μερικές μέρες έως και μερικούς μήνες. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα που συνοδεύουν την αιμορροϊδοπάθεια είναι τα κάτωθι:

• Τοπικός ερεθισμός
• Πόνος στον πρωκτικό δακτύλιο
• Έκκριση βλέννας
• Κνησμός(φαγούρα)
• Αίσθημα ατελούς κένωσης
• Αιμορραγία κατά την κένωση(αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας)

Η αιμορραγία κατά την κένωση, αν και είναι ένα βασικό σύμπτωμα των αιμορροΐδων, θα πρέπει να διερευνάται άμεσα, αφού σχετίζεται και με σοβαρότερες παθήσεις. Επιπροσθέτως, εάν η απώλεια αίματος είναι μεγάλη και συνοδεύεται από ζάλη ή λιποθυμία, η εξέταση του ασθενούς από κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό είναι απαραίτητη.

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;

Οι θεραπείες για τις αιμορροΐδες ποικίλλουν και συνεχώς εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου και με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που εκδηλώνουν αντιμετωπίζονται με συντηρητικές ή χειρουργικές μεθόδους.

Οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν τοπική χρήση ειδικών αλοιφών και αλλαγή διατροφικών συνηθειών, εντάσσοντας περισσότερες φυτικές ίνες. Επίσης, στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων συμβάλλει και η καθημερινή άσκηση.

Η ριζική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων επιτυχγάνεται μέσω ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων. Οι δύο πιο σύγχρονες θεραπείες είναι η αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση λέιζερ (HeLP) και η θεραπεία αιμορροΐδων με υπερήχους.

Η αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση λέιζερ (HeLP) είναι μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές και προσφέρει πλήρη ανακούφιση. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που δεν απαιτεί εκτομή των αιμορροΐδων, εν αντιθέσει στοχεύει στη συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού, είναι εντελώς ανώδυνη, αναίμακτη, με άμεση επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητα.

Η θεραπεία αιμορροΐδων με υπερήχους αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης αιμορροΐδων. Το σύστημα υπερήχων Angiodin-Procto διαθέτει έναν υπερευαίσθητο ανιχνευτή Doppler, ο οποίος εξασφαλίζει τον ακριβή εντοπισμό του πάσχοντος αγγείου και την επιτυχημένη απολίνωσή του. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι απολύτως αποτελεσματική για κάθε βαθμόαιμορροϊδοπάθειας, εξασφαλίζει ταχύτατη ανάρρωση, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Πολλές φορές ενδέχεται, ανάλογα με την περίπτωση να χρειαστεί να γίνει συνδυασμός των παραπάνω τεχνικών. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 30 λεπτά και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα.

Ευχαριστούμε τον Γενικό Χειρουργό Δημήτριο Γιάλβαλη, Διευθυντή του Ε’ Χειρουργικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Αθηνών. Ο ιατρός εφαρμόζει την πλέον σύγχρονη μέθοδο των υπερήχων Angiodin-Procto, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει πολλές επιτυχημένες επεμβάσεις Γενικής & Λαπαροσκοπικής χειρουργικής και χειρουργικής γαστρεντερικού και πρωκτού.

Πηγή: Capital.gr