Παχυσαρκία: Επτά στους δέκα Έλληνες με περίσσιο βάρος




Της Σοφίας Κωστάρα

H παχυσαρκία συνδέεται σήμερα με πάνω από 200 πιθανές επιπλοκές υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παχυσαρκία αφορά σε 650 εκατομμύρια ενηλίκους παγκοσμίως, εκ των οποίων μόνο το 36% έχει λάβει τη διάγνωση της παχυσαρκίας, που πλέον έχει αναγνωριστεί ως ασθένεια. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το υπέρβαρο και η παχυσαρκία προκαλούν περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ κάθε χρόνο.

"Η πασυχαρκία είναι νόσος που έχει γενετική προδιάθεση (2%) και συνοδεύεται από πολλές συννοσηρότητες", είπε η Παθολόγος – Διαβητολόγος, Γιούλη Αργυρακοπούλου, κατά τη διάρκεια παρουσίασής της, σε εκπαιδευτικό τριήμερο που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι το 37.6% του ελληνικού πληθυσμού ζει με υπέρβαρο και το 32.1% ζει με παχυσαρκία. Εάν κανείς προσθέσει τα δύο ποσοστά αντιλαμβάνεται ότι σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες έχουν περίσσιο βάρος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την μελέτη EMENO (Μάιος 2013-Ιούνιος 2016), 45% των ανδρών και 30% των γυναικών ήταν υπέρβαροι και 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι. Στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, 51% των ανδρών και 31% των γυναικών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ποσοστό 39% των ανδρών και 33% των γυναικών είχαν υπέρταση. Στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι στα 3/4 των οικογενειών στην Ελλάδα τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ενώ στην παιδική παχυσαρκία η Ελλάδα εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι η αύξηση στην επικράτηση της παχυσαρκίας μεταξύ των γυναικών στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Καθώς, όμως, η παχυσαρκία αποτελεί μία εξαιρετικά σύνθετη πάθηση, η αναγνώριση και κατανόηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου που συνθέτουν την πολυπαραγοντική αιτιολογία της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, αλλά και των προσδιοριστών τους, θέτει μια ισχυρή βάση για το "προτεινόμενο σχέδιο δράσης" για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων.
Tο νέο φάρμακο
H λιραγκουτίδη αποτελεί το πολλά υποσχόμενο νέο όπλο κατά του υπέρβαρου. Το φάρμακο με τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη εντάχθηκε στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων τον περασμένο Ιανουάριο και τώρα είναι έτοιμο να αποζημιωθεί για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

Σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το σκεύασμα θα χορηγείται και θα αποζημιώνεται σε ασθενείς ηλικίας 18 – 74 ετών, με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) ?40 kg/m² (παχυσαρκία) και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο ή περιφερική αγγειοπάθεια λόγω αθηρωμάτωσης, χωρίς συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας IV κατά NYHA) ή/και υπνική άπνοια για την οποία απαιτείται χρήση μάσκας CPAP.

Τα άτομα, που συγκεντρώνουν αυτούς τους μείζονες παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να απευθύνονται για τη χορήγηση της λιραγλουτίδης σε ειδικούς στα Ιατρεία Παχυσαρκίας δημόσιων αλλά και ιδιωτικών νοσοκομείων. Μέσω των Ιατρείων θα γίνεται προέγκριση και στη συνέχεια επανέγκριση χορήγησης και αποζημίωσης. Πριν από περίπου 10 ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων για τη χορήγηση του φαρμάκου και αναμένονται οι πρώτες εγκρίσεις.


Πηγή: Capital.gr