Γιατί το φθινόπωρο έχουμε περισσότερους πονοκεφάλους;
Της Σοφίας Κωστάρα

Η αλλαγή των εποχών εισάγει πολλούς νέους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πρόσθετες κρίσεις ημικρανίας και πονοκεφάλου, όπως ο ψυχρότερος καιρός, οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση και τα επίπεδα υγρασίας, ο άνεμος και τα αλλεργιογόνα. Για όσους έχουν προηγούμενο ιστορικό συνεχούς πόνου στο κεφάλι, αυτές οι φυσικές αλλαγές στο περιβάλλον δημιουργούν μια ανεπιθύμητη μετάβαση που μπορεί εύκολα να επισκιάσει την ομορφιά των φθινοπωρινών μηνών.

Επιστροφή στη ρουτίνα και σας ανησυχεί που έχετε αρχίσει και παρατηρείτε αυξημένη συχνότητα πονοκεφάλων. Εάν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε αύξηση στους πονοκεφάλους σας καθώς ο καιρός γίνεται πιο δροσερός, δεν είστε οι μόνοι. Συμβαίνει πολύ συχνά, πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το φθινόπωρο περισσότερους πονοκεφάλους απ’ ό,τι σε άλλες περιόδους του έτους. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε αυτούς τους επιπλέον πονοκεφάλους το φθινόπωρο.

Η αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης - που ονομάζεται επίσης ατμοσφαιρική πίεση - είναι ένα πιθανό έναυσμα για άτομα με ημικρανία. Η βαρομετρική πίεση παρουσιάζει αλλαγές καθώς αλλάζουν οι εποχές και αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να πυροδοτήσουν μια "επίθεση" πονοκεφάλων.

"Το κεφάλι μας αποτελείται από θύλακες αέρα που ονομάζουμε ιγμόρεια. Συνήθως, αυτοί οι θύλακες αέρα βρίσκονται σε ισορροπία με την ατμοσφαιρική πίεση", λέει ο Dr. Armand, καθηγητής στη Νέα Υόρκη. "Όταν υπάρχει μια αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση, δημιουργείται μια αλλαγή, κάτι σαν μια μετατόπιση, μεταξύ αυτού που βιώνετε στο κεφάλι σας και αυτού που συμβαίνει στον αέρα". Αυτή η απότομη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.
Ποιους μήνες έχουμε περισσότερα συμπτώματα
Μελέτες δείχνουν ότι, από τους μήνες Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, οι άνθρωποι γενικά βιώνουν περισσότερο κάθε τύπο κεφαλαλγίας. Μια μελέτη δείχνει ότι οι κρίσεις ημικρανίας είναι πολύ πιο συχνές -τουλάχιστον στους ενήλικες- κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου από ό,τι τις άλλες εποχές. Αυτό σημαίνει ότι το φθινόπωρο είναι η τέλεια στιγμή για να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις ημικρανίες σας ή άλλους επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, μας λέει ο Δρ. Μιχαήλ Κ. Βικελής, Νευρολόγος, MSc, PhD, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.
Γιατί το φθινόπωρο;
Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να ευθύνονται για αυτή την αύξηση σε κάθε είδους πονοκέφαλο. Όσοι υποφέρουν από αθροιστικούς πονοκεφάλους είναι επίσης πιο πιθανό να τους εμφανίσουν το φθινόπωρο και μια μελέτη έδειξε σύνδεση μεταξύ των αλλαγών της θερμοκρασίας και τέτοιων πονοκεφάλων, πιθανότατα όταν ο καιρός αλλάζει από κρύο σε ζέστη. Προφανώς το να παραμείνετε ζεστοί κατά τη διάρκεια του κρύου και να παρακολουθείτε τα ερεθίσματα για να ξέρετε τι να περιμένετε και πότε να το περιμένετε γίνεται πιο κρίσιμο όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.
Οι αλλεργίες συμβάλλουν στους πονοκεφάλους
Με το φθινόπωρο έρχονται χειρότερες αλλεργίες για πολλούς εποχιακούς αλλεργικούς. Μερικοί αλλεργικοί εμφανίζουν επίσης πονοκεφάλους ή και ημικρανίες. Μια μελέτη δείχνει ότι το 50% των πασχόντων από αλλεργίες μπορεί επίσης να πάσχουν από ημικρανίες. Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν έχετε αλλεργίες και σοβαρούς πονοκεφάλους, καθώς αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί συχνά να διαγνωστούν λανθασμένα ως πονοκέφαλοι απο ιγμορίτιδα αντί για ημικρανίες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα τα φάρμακα για την αλλεργία σας για να αποτρέψετε τις εξάρσεις των χειρότερων αλλεργικών συμπτωμάτων σας, τονίζει ο δρ Βικελής.
Η λιγότερη έκθεση στον ήλιο είναι μία από τις αιτίες
Καθώς η θερμοκρασία χαμηλώνει, έχουμε την τάση να μένουμε περισσότερο μέσα στο σπίτι μας. Λιγότερη έκθεση στον ήλιο σημαίνει λιγότερη βιταμίνη D. Ορισμένες έρευνες δείχνουν έναν σαφή παραλληλισμό μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της αύξησης της συχνότητας των πονοκεφάλων, επομένως υπάρχει πιθανότητα αυτά τα δύο να σχετίζονται άμεσα. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα, αλλά το να βγαίνετε έξω, να απολαμβάνετε τον ήλιο θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους.
Το άγχος επηρεάζει επίσης τους πονοκεφάλους
Είτε επιστρέφετε στο σχολείο είτε ο φόρτος εργασίας σας αυξάνεται, όσο περισσότερο άγχος έχετε και όσο λιγότερο κοιμάστε, μπορεί να είναι η αιτία που προκαλείται πονοκέφαλος. Οι διακοπές ή οι γιορτές είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες για τη παρουσία πονοκεφάλων.
Πώς να αποτρέψεις και να διαχειριστείς τα ερεθίσματα εποχικού πονοκεφάλου
Δεν υπάρχει καμία διαφυγή από τις εποχικές αλλαγές του καιρού, καθώς ακόμη και οι περιοχές με τα πιο σταθερά κλίματα παρουσιάζουν κάποια μετατόπιση της βαρομετρικής πίεσης τους φθινοπωρινούς μήνες. Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πάσχοντες από πονοκέφαλο είναι να κρατούν ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου για να παρακολουθούν και να προσδιορίζουν την αιτία των συμπτωμάτων τους.

Το ημερολόγιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες λεπτομέρειες:

Ημερομηνία, ώρα έναρξης και ώρα λήξης

Ένταση κεφαλαλγίας με το 1 να αντιπροσωπεύει λίγο έως καθόλου πόνο και το 10 να αντιπροσωπεύει βασανιστικό πόνο

Συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου, όπως φώτα που αναβοσβήνουν ή κυματιστές γραμμές

Έναυσμα όπως η παρουσία σε μια δυνατή συγκέντρωση, άγχος ή αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο φαγητό

Λήψη φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένης της δοσολογίας

Ο βαθμός ανακούφισης που λαμβάνεις από τη φαρμακευτική αγωγή - να κυμαίνεται από κανένα έως πλήρης.

Το φθινόπωρο είναι επίσης μια συνηθισμένη εποχή του χρόνου για να κολλήσεις κρυολόγημα ή τη γρίπη. Πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτικούς ιούς που μπορούν να κάνουν τη ζωή άθλια για κάποιον που υποφέρει ήδη από ημικρανίες ή αθροιστικούς πονοκεφάλους. Το κατάλληλο ντύσιμο για τις καιρικές συνθήκες, η χρήση απολυμαντικών χεριών και η αποφυγή των ατόμων που είναι άρρωστα, μπορούν να συμβάλουν πολύ στο να παραμείνεις καλά το φθινόπωρο, όταν ο κίνδυνος ιώσεων δεν είναι ακόμα μεγάλος.

Όσοι υποφέρουν από πονοκεφάλους θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν την αλλαγή της εποχής. Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το ημερολόγιο πονοκεφάλου του ασθενούς και να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορεί να αποτρέψουν ή να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα. Αφού εντοπίσουν τα μεταβαλλόμενα καιρικά μοτίβα ως έναυσμα, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν άμεσα διαθέσιμο το φάρμακο για λήψη με το πρώτο σημάδι οποιουδήποτε τύπου κεφαλαλγίας.

Πηγή: Capital.gr