Το σταθερό βάρος, το μυστικό για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Είναι η διατήρηση ενός σταθερού βάρους το μυστικό για να ζήσουμε πολλά χρόνια; Φαίνεται πως είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology.

Η μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες άνω των 60 ετών που διατηρούσαν σταθερό βάρος είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν αυτό που οι συγγραφείς αναφέρουν ως εξαιρετική μακροζωία (exceptional longevity), δηλαδή να ξεπεράσουν την ηλικία των 90 ετών. Σταθερό βάρος για τους ερευνητές σήμαινε να μην υπάρχει απόκλιση μεγαλύτερη του 5%.

Τι έδειξε η μελέτη
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασαν το εάν και σε ποιον βαθμό οι διακυμάνσεις του βάρους σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής.

Συνολικά, στη μελέτη συμμετείχαν 54.437 γυναίκες και κατά τη διάρκειά της, 30.647 γυναίκες (ποσοστό 56%) έζησαν τουλάχιστον ως την ηλικία των 90 ετών.

Το βάρος των γυναικών μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης, μετά από τρία χρόνια και μετά από δέκα. Οι γυναίκες κλήθηκαν επίσης να αναφέρουν εάν η απώλεια βάρους τους μετά από τρία χρόνια ήταν σκόπιμη.

Η ανάλυση έδειξε ότι η διατήρηση του βάρους συσχετίστηκε με περισσότερα χρόνια ζωής. Επιπλέον, οι ηλικιωμένες γυναίκες που διατηρούσαν σταθερό βάρος είχαν 1,2 έως 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, σε σύγκριση με εκείνες που έχασαν το 5% ή περισσότερο του βάρους τους.

Επίσης, φάνηκε να έχει σημασία το εάν η απώλεια βάρους ήταν σκόπιμη. Η ακούσια απώλεια βάρους συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες ζωής μέχρι τα 90 χρόνια. Η αύξηση βάρους, ωστόσο, δεν συνδέθηκε με περισσότερα χρόνια ζωής.
Γιατί έχει σημασία το σταθερό βάρος
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σταθερό βάρος μπορεί να υποδηλώνει ένα καλά ισορροπημένο και σταθερό διατροφικό πρότυπο. Τα άτομα που διατηρούν το βάρος τους είναι πιο πιθανό να ακολουθούν μια διατροφή με βασικά θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, η διατροφική σταθερότητα μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μεταβολική υγεία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων.

Παράλληλα, το σταθερό βάρος μπορεί να υποδηλώνει πως ακολουθείται ένας ενεργός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει την τακτική άσκηση, κάτι που διατηρεί τη μυϊκή μάζα και υποστηρίζει τις συνολικές σωματικές λειτουργίες.

Πηγή: Capital.gr