Πως θεραπεύεται η κύστη κόκκυγος




Η κύστη κόκκυγος (κύστη κόκκυγα), είναι μία χρόνια δερματική φλεγμονή, που εντοπίζεται στον υποδόριο ιστό (δηλαδή στον χώρο που βρίσκεται κάτω από το δέρμα) της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς.

Όπως μας ενημερώνει ο εξειδικευμένος Πρωκτολόγος Δρ. Ι. Δοντάς, εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ωστόσο είναι συχνότερη σε άνδρες από 16 έως 40 ετών. Πλήττει μάλιστα άτομα που καπνίζουν, πολύ περισσότερο. Αν και δυσχεραίνει κατά πολύ την καθημερινότητα του πάσχοντος, πλέον αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την τεχνολογία του Laser.

Ποια είναι τα αίτια της κύστης κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγος δημιουργείται επειδή διεισδύουν τρίχες στο δέρμα (τριχοφωλεακό συρίγγιο), κάτι που ευνοείται από την ανατομία της περιοχής. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η έντονη τριχοφυΐα είναι πρωταρχικής σημασίας για την εμφάνιση της πάθησης.

Έτεροι παράγοντες που φαίνεται να συνδέονται με την κύστη κόκκυγος είναι η παχυσαρκία, η τριβή στην περιοχή και ο επαναλαμβανόμενος ερεθισμός ή ο τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής. Άλλη αιτία της πάθησης θεωρείται η πυώδης ή διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, η οποία είναι υπεύθυνη για φλεγμονές στην περιπρωκτική περιοχή (μεταξύ άλλων) και συχνά συνδυάζεται με την ακμή. Τέλος, φαίνεται να παρουσιάζεται σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή ή δουλεύουν καθιστοί πολλές ώρες την ημέρα.

Έχει συμπτώματα η κύστη κόκκυγος;
Ασφαλώς. Και δεν είναι μόνο ο πόνος, ο οποίος άλλωστε γίνεται πολλές φορές αφόρητος λόγω του σημείου και των δυσκολιών που επιφέρει σε καθημερινές δραστηριότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια η κύστη κόκκυγος δύναται να υπάρχει για καιρό, χωρίς να προκαλεί κάποια ενόχληση.

Συνήθως όμως συνοδεύεται με έντονο πρήξιμο και πυοαιματηρό υγρό, γεγονός που επιφέρει δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι παρατηρείται μια μικρή φουσκάλα ή ακόμα και μια μεγάλη και επώδυνη φλεγμονώδης μάζα. Όταν αυτή η φουσκάλα σκάσει, τότε παρατηρείται εκροή του υγρού και λερώνονται τα εσώρουχα.

Επιπλέον, δυσκολία στο κάθισμα, δυσφορία, πυρετός, ναυτία και γενικότερη καταβολή του οργανισμού συγκαταλέγονται και αυτά με τη σειρά τους τη λίστα συμπτωμάτων της κύστης κόκκυγος.

Πώς διαγιγνώσκεται η κύστη κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγος πρέπει να διαγνωστεί από έμπειρο και εξειδικευμένο Πρωκτολόγο, καθώς μόνο έτσι θα αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα. Ενδεικτικά αναφέρονται η κοκκυγοδυνία, το περιεδρικό συρίγγιο, η θυλακίτιδα των τριχών της περιοχής, η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, η κακοήθεια του δέρματος, η οστεομυελίτιδα του ιερού οστού ή του κόκκυγα κ.α. Σε κάποιες περιπτώσεις καλό είναι να διενεργηθεί και απεικονιστικός έλεγχος (υπερηχογράφημα ή/και μαγνητική τομογραφία) ώστε να καθοριστεί το μέγεθος της βλάβης και ο αριθμός και η πορεία των συριγγίων.

Πως θεραπεύεται η κύστη κόκκυγος
Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος Δρ. Ι. Δοντάς διευκρινίζει ότι η θεραπεία της κύστης κόκκυγος εξαρτάται από το στάδιο και την κατάσταση της κύστης.

Εάν η κύστη είναι στην οξεία φάση της, τότε η διάνοιξη και η παροχέτευση του πύου είναι αυτό που προτείνεται, καθώς μόνο έτσι θα ανακουφιστεί ο ασθενής. Σε αυτό το στάδιο ο Δρ. Ι. Δοντάς εφαρμόζει τη μέθοδο LAD (Laser Abscess Drainage), καθώς προσφέρει άμεση αποκατάσταση. Πραγματοποιείται στο ιατρείο, ανώδυνα, γρήγορα, με τοπική αναισθησία.

Αν όμως πρόκειται για τη χρόνια φάση, η κύστη πρέπει να χειρουργηθεί. Ο Δρ. Ι. Δοντάς, χρησιμοποιεί το χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η τεχνική που χρησιμοποιεί αυτή τη μορφή ενέργειας ονομάζεται LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment). Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι σύντομη, με μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, ελάχιστη απώλεια αίματος και ταχεία επούλωση.

Επιπροσθέτως, χρησιμοποιεί και την καινοτόμο μέθοδο FiLaC. Αφαιρείται το περιεχόμενο της κύστης, αφού πρωτίστως αυτή χαρτογραφηθεί. Η κύστη καθαρίζεται και έπειτα με τη βοήθεια οπτικής ίνας Laser, καταστρέφεται ολοκληρωτικά, συμπεριλαμβανομένων και των διακλαδώσεων της. Τοιουτοτρόπως, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος υποτροπής σε σχέση με άλλες τεχνικές που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ραμμάτων. Επιπλέον, δεν χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η συντομία, η ασφάλεια και η άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Μάλιστα, προσφέρει επίσης και ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.


Πηγή: Capital.gr