Γιατί τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή μας συνδέονται με τις πέτρες στα νεφρά
της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να συνδέονται με πέτρες στα νεφρά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition.

Η έρευνα βασίζεται σε συστηματική ανάλυση δεδομένων από 28 χιλιάδες ενήλικες που συλλέχθηκαν από το 2007 έως το 2018, στο πλαίσιο έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή στις ΗΠΑ (NHANES).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.

Ειδικότερα, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν πάνω από το 25% των συνολικών θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα είχαν 88% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά από εκείνους που λάμβαναν λιγότερο από το 5% της συνολικής τους ενέργειας από πρόσθετα σάκχαρα.

Η συνολική μέση πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων για τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν περίπου 270 συνολικές θερμίδες, ή 13,2% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Ο τρόπος ζωής και οι παράγοντες κινδύνου που οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη στη μελέτη περιλάμβαναν:

- Το φύλο

- Την ηλικία

- Το δείκτη μάζας σώματος

- Το εάν ήταν καπνιστές

- Εάν υπήρχε ιστορικό διαβήτη

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ουσιών στα ούρα, όπως το οξαλικό ασβέστιο, που είναι βασική αιτία της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά, όπως σημείωσαν οι ερευνητές.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Τα νεφρά μας επεξεργάζονται οτιδήποτε τρώμε ή πίνουμε. Η μεγάλη κατανάλωση λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης μπορεί με τον καιρό να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες καταστάσεις που δυσκολεύουν -μεταξύ άλλων- τη λειτουργία των νεφρών. Ιδανική για υγιή νεφρά είναι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και σύνθετους υδατάνθρακες και φτωχή σε επεξεργασμένες τροφές.

Το νερό την ίδια ώρα συμβάλει στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών προς τα νεφρά και τη μεταφορά των αποβλήτων από αυτά με τη μορφή των ούρων. Εάν δεν πίνουμε αρκετό νερό, τα μικροσκοπικά φίλτρα μέσα στα νεφρά μας δεν καθαρίζουν, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και λοιμώξεων. Περίπου 8 ποτήρια νερό τη μέρα είναι μια ποσότητα επαρκής για όλους, αλλά ένας καλός δείκτης ενυδάτωσης είναι το χρώμα των ούρων μας στη διάρκεια της ημέρας, το οποίο πρέπει να είναι υποκίτρινο ή διαφανές.

Πηγή: Capital.gr