Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες κάτω των 50 ετών


Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Αν και τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου τείνουν να μειώνονται στους άνω των 50 ετών, οι αριθμοί αυξάνονται ανησυχητικά μεταξύ των νεότερων ενηλίκων. Μια νέα μελέτη ομάδας ερευνητών από το Ινστιτούτο Regenstrief στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ κατέληξε σε μια σειρά από παράγοντες κινδύνου που μπορεί να εξηγήσουν αυτά τα ανοδικά ποσοστά, ειδικά μεταξύ των νεαρών ανδρών.

"Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί εξετάζει το εάν πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών", σημειώνουν οι ειδικοί.

"Γνωρίζουμε ότι τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται σε μικρότερες ηλικίες, αν και ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να εντοπίσουμε νεότερους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο", εξηγούν.

Η μελέτη περιλάμβανε 600 άτομα με μη κληρονομικό καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού, συν 2.400 ασθενείς από ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ. Αρχικά, η ομάδα εντόπισε 15 μεταβλητές που συνδέονται με τον πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου στους άνδρες. Στη συνέχεια συμπύκνωσαν το μοντέλο πρόβλεψης κινδύνου σε επτά παράγοντες για να απλοποιήσουν τη χρήση του στο κλινικό περιβάλλον, μεταξύ των οποίων η ηλικία (μεταξύ 35 και 49 ετών), η κατανάλωση αλκοόλ, η ύπαρξη συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου, η μη τακτική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη) και η ύπαρξη άλλων υποκείμενων νοσημάτων.

Οι ειδικοί σημειώνουν ακόμη πως ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι δύο φορές υψηλότερος για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cancer Prevention Research.

Τονίζουν ακόμη πως ο πρώιμος καρκίνος του παχέος εντέρου (πριν από την ηλικία των 45 ετών) είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο με χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης, για αυτό είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή σε συμπτώματα, όπως η διάρροια, ο πόνος στο στομάχι ή η αναιμία.
Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο
Μελέτες έχουν δείξει την επίδραση της διατροφής στην εκδήλωση της νόσου. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σε δημητριακά και όσπρια και σε άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου. Η φυσική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντική, επειδή συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, καθώς η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με αυτόν τον τύπο του καρκίνου.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους -χωρίς αυτό να είναι απόλυτα το ιδανικό-, η ένταξη στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες ενός προγράμματος έστω μέτριας έντασης σωματικής άσκησης, η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 29% στις γυναίκες και κατά 20% στους άνδρες.

Πηγή: Capital.gr