Ξεκινάτε τη στερεά τροφή; Λίγη προσοχή θέλει!



Για τα περισσότερα μωρά που ξεκινάνε να τρώνε στερεά τροφή, η πιο ενδεδειγμένη που συστήνουν οι παιδίατροι είναι το ρυζάλευρο.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ρυζάλευρο δεν εισάγεται ως πρώτη στερεά γιατί θεωρείται επωφελές ιατρικά, αλλά απλά γιατί έτσι είθισται!

Οι τροφές που γενικά θεωρούνται επίσης καλές για να ξεκινήσετε με αυτές το μωρό σας είναι οι πατάτες, τα αχλάδια, οι μπανάνες, μήλα και ροδάκινα.

Για αρχή μπορείτε να θηλάσετε λίγο ή να δώσετε στο μωρό σας το γάλα με το μπιμπερό και μετά σταδιακά δώστε του μία ή δύο κουταλιές από τη στερεά τροφή με την οποία ο γιατρός σας εχει πει να ξεκινήσετε το νέο του διαιτολόγιο.

Σταδιακά και όσο περνάνε οι μέρες θα παραλείψετε το γάλα (θηλασμός ή μπιμπερό) και θα αντικαταστήσετε όλο το γεύμα με τη στερεά τροφή που σας έχει συσταθεί.

Χρησιμοποιείστε τα ειδικά κουτάλια για «αρχάρια» μωράκια και μην ξεχνάτε να είστε αρχικά υπομονετικοί και να περιμένετε την αντίδρασή του.

Αν το μωρό σας δείχνει απρόθυμο να δεχτεί το νέο τρόπο σίτισής του, αφήστε το να περιεργαστεί την τροφή, να τη μυρίσει και να τη γευτεί ελάχιστα, μέχρι να αντιληφθεί τι είναι αυτό που του δίνεται.

Μην προσπαθείτε να το ξεγελάσετε βάζοντας την τροφή μέσα στο μπιμπερό, γιατί είναι πιθανό να μην καταλάβει ποτέ ότι αυτήν την τροφή πρέπει να την τρώει με το κουτάλι.

Βασικό επίσης είναι να ξεκινάτε το μωρό σας με τη στερεά τροφή, όταν είναι τελείως ξεκούραστο και δεν πεινάει πάρα πολύ, γιατί διαφορετικά μπορεί ποτέ να μην καταφέρετε να δείξει κι αυτό με τη σειρά του υπομονή.