Ταυρίνη: Η ουσία που βρίσκουμε στα ενεργειακά ποτά επιβράδυνε τη γήρανση στα ζώα




Η ταυρίνη (ονομάστηκε έτσι επειδή απομονώθηκε για πρώτη φορά από χολή βοδιού το 1827 από Γερμανούς επιστήμονες), ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κρέας και τα οστρακοειδή και γνωστό συμπλήρωμα που προστίθεται σε ενεργειακά ποτά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην υγιή γήρανση. Τα χαμηλά επίπεδα ταυρίνης επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης σε πολλά είδη ζώων. Τώρα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό το συστατικό μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης στα ζώα - και ίσως και στους ανθρώπους.

"Είναι μια πραγματικά συναρπαστική στιγμή", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Vijay Yadav, επίκουρος καθηγητής γενετικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Οι ερευνητές τώρα μελετούν συγκεκριμένα μόρια, όπως η ταυρίνη, που ίσως βελτιώσουν την υγεία και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής, συμπλήρωσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science.

Ο Yadav και οι συνεργάτες του λένε ότι τα επίπεδα ταυρίνης μειώνονται δραματικά όσο αυξάνεται η ηλικία σε ποντίκια, πιθήκους και ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει ακόμα γιατί τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών μειώνονται έως και 80% με την πάροδο των χρόνων, είπε ο Yadav. Σε πειράματα σε ποντίκια και πιθήκους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας οδήγησε σε καλύτερη υγεία.

Στα ποντίκια ειδικότερα, το συμπλήρωμα είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη αύξηση βάρους, αυξημένη οστική πυκνότητα, βελτιωμένη μυϊκή αντοχή και δύναμη, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και 10% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, η οποία στους ανθρώπους μεταφράζεται σε περίπου επτά ή οκτώ χρόνια.

Στους πιθήκους, η λήψη συμπληρωμάτων απέτρεψε την αύξηση του σωματικού βάρους που σχετίζεται με την ηλικία, βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αύξησε την οστική πυκνότητα και οδήγησε σε υγιέστερο συκώτι και βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο Yadav έσπευσε να επισημάνει πάντως ότι τα συμπληρώματα δεν αντιστρέφουν τις συνέπειες της γήρανσης, αλλά πως περισσότερο "φρενάρουν" τη διαδικασία. Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη δοκιμές σε ανθρώπους, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα ευρήματα σε ζώα μπορεί να είναι εφαρμόσιμα.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη εάν τα συμπληρώματα ταυρίνης θα βελτιώσουν την υγεία ή θα αυξήσουν τη μακροζωία στους ανθρώπους, αλλά δύο πειράματα που πραγματοποίησαν φανερώνουν ότι η ταυρίνη έχει αυτές τις δυνατότητες.

Στο πρώτο, ο Yadav και η ομάδα του εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων ταυρίνης και περίπου 50 παραμέτρων υγείας σε 12.000 Ευρωπαίους ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω. Συνολικά, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ταυρίνης ήταν πιο υγιή, καταγράφονταν λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, μειωμένη υπέρταση και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. "Πρόκειται για συσχετισμούς που δεν αποδεικνύουν την αιτιότητα", λέει ο Yadav, "αλλά τα αποτελέσματα συμφωνούν με την πιθανότητα η ανεπάρκεια ταυρίνης να συμβάλλει στην ανθρώπινη γήρανση".

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε εάν τα επίπεδα ταυρίνης θα ανταποκρίνονταν στην άσκηση. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ταυρίνης πριν και μετά την ολοκλήρωση μιας έντονης προπόνησης ποδηλασίας από διάφορους άντρες αθλητές και άτομα που έκαναν καθιστική ζωή και βρήκαν σημαντική αύξηση στην ταυρίνη σε όλες τις ομάδες αθλητών (σπρίντερ, δρομείς αντοχής και bodybuilders), αλλά και σε άτομα που έκαναν καθιστική ζωή. "Ανεξάρτητα από το άτομο, όλοι είχαν αυξημένα επίπεδα ταυρίνης μετά την άσκηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία της άσκησης μπορεί να προέρχονται από την αύξηση της ταυρίνης", τόνισε ο Yadav.

Τι είναι η ταυρίνη

Αποτελεί σημαντικό συστατικό της χολής και μπορεί να βρεθεί στο παχύ έντερο, και αντιπροσωπεύει μέχρι και το 0,1% του συνολικού σωματικού βάρους του σώματος. Η ταυρίνη έχει πολλούς βιολογικούς ρόλους, όπως η σύζευξη των χολικών οξέων, η αντιοξειδωτική δράση, η ωσμορύθμιση, η σταθεροποίηση μεμβράνης και ο συντονισμός της σηματοδότησης ασβεστίου. Είναι απαραίτητη για την καρδιαγγειακή λειτουργία και την ανάπτυξη και λειτουργία του σκελετικού μυός, του αμφιβληστροειδούς και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ταυρίνη είναι κοινή πρόσθετη ουσία στα ενεργειακά ποτά.


Πηγή: Capital.gr