Η αύξηση βάρους στους νεαρούς άνδρες αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Οι άντρες που αυξάνουν το βάρος τους σε νεαρή ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη αργότερα. Είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μια μεγάλη έρευνα, που διήρκησε για δεκαετίες και συμπεριέλαβε περισσότερους από 250.000 Σουηδούς άνδρες.

Η ανάλυση, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, δείχνει ότι όσοι έπαιρναν τουλάχιστον μισό κιλό τον χρόνο από τα 17 έως τα 60 έτη, είχαν 10% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη και 29% μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο.

Αλλά και η αύξηση βάρους σε μικρότερο χρονικό διάστημα βάζει τους άνδρες σε παρόμοιο κίνδυνο. Ένας άνδρας που παίρνει 13 κιλά στο διάστημα μεταξύ 17 και 29 ετών διατρέχει 13% μεγαλύτερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη και 27% αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη. Τα ευρήματα ήταν μέρος της μελέτης Obesity and Disease Development Sweden (ODDS) που διήρκησε από το 1963 έως το 2014.

Η Δρ Marisa da Silva από το Πανεπιστήμιο Lund, δήλωσε πως η γνώση περισσότερων δεδομένων για τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο του προστάτη είναι το "κλειδί" για την πρόληψή του. "Δεν ξέρουμε αν είναι η ίδια η αύξηση βάρους ή το μεγάλο χρονικό διάστημα που κάποιος έχει επιπλέον κιλά που ευθύνονται για τον καρκίνο του προστάτη", συμπλήρωσε. Τόνισε ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν αποτελούν οριστική απόδειξη ότι η αύξηση του σωματικού βάρους στη νεαρή ηλικία ανεβάζει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, όμως αυτά τα δύο τελικά συνδέονται.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση καρκίνου γενικότερα, και πως ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε άνδρα, ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους.

Τα συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά και η πρόβλεψη είναι καλή όταν εντοπιστεί έγκαιρα. Στα πρώτα στάδια, συχνά δεν παρουσιάζονται εμφανή συμπτώματα. Εντούτοις πολλές περιπτώσεις καρκίνου εντοπίζονται όταν έχουν πλέον εξαπλωθεί σε σημεία του σώματος και πέραν του προστάτη. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

• Συχνή ή επιτακτική ανάγκη ούρησης, διακοπτόμενη ή καθυστερημένη ροή των ούρων

• Πόνος κατά την ούρηση

• Αίμα στα ούρα

• Πόνος κατά την εκσπερμάτιση ή αίμα στο σπέρμα

• Στυτική δυσλειτουργία

• Πόνος στην περιοχή της λεκάνης ή στο κάτω μέρος της πλάτης

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία συνιστά να αρχίζει τακτικός έλεγχος του PSA σε ηλικία 50 ετών στους άνδρες με μέτριο κίνδυνο προστατικού καρκίνου, σε ηλικία 45 ετών στους άνδρες υψηλού κινδύνου (όσοι έχουν έναν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη) και σε ηλικία 40 ετών στους άνδρες με πάρα πολύ υψηλό κίνδυνο (δύο ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη).


Πηγή: Capital.gr