Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε;




Ο συνάδελφός σας έρχεται στο γραφείο έχοντας πρώτα τρέξει 5 χιλιόμετρα, χειμώνα καλοκαίρι, ενώ εσείς δεν μπορείτε να "πάρετε μπρος" αν δεν έχετε πιει δύο καφέδες. Άλλος γνωστός σας, έχει στο πορτμπαγκάζ πάντα έτοιμο το σάκο του γυμναστηρίου και πηγαίνει κατευθείαν μετά τη δουλειά ενώ έχετε δει πολλές φορές επιστρέφοντας αργά από διασκέδαση ή τη δουλειά κόσμο στο γυμναστήριο της γειτονιάς σας να κάνει ποδήλατο και διάδρομο.

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πολύ φιξαρισμένες ώρες για την προπόνησή τους, ενώ άλλοι – οι περισσότεροι, πιθανότατα – βρισκόμαστε κάπου στο ενδιάμεσο και οι ώρες που αφιερώνουμε στη σωματική δραστηριότητα αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σύμφωνα με τη διάθεση και το πρόγραμμά μας. Υπάρχει όμως πραγματικά "καλύτερη ώρα" για να γυμναζόμαστε; Και πόση σημασία έχει η ώρα; Δεν αρκεί απλά να κινούμαστε;

Τι απαντούν οι έρευνες;
Στην πραγματικότητα, δεν απαντούν αφού τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα και μπορεί να πάρει κανείς διαφορετική απάντηση ανάλογα με την έρευνα που θα διαβάσει. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι, από φυσιολογικής άποψης, θα αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη από την άσκηση τις μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες. Άλλες έρευνες λένε ότι το νωρίς το πρωί είναι η βέλτιστη ώρα για προπόνηση - αλλά αυτές οι μελέτες βρέθηκαν τελικά ότι δεν χρησιμοποίησαν αποκλεισμούς για να πάρουν πιο έγκυρα αποτελέσματα και εξέτασαν μόνο γυναίκες και... ποντίκια. Ωστόσο, πρόσθετες έρευνες κατέληξαν στο γεγονός ότι η βραδινή γυμναστική μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες γύρω από το πότε είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση, δεν υπάρχει λόγος να εξαναγκάσει κανείς τον εαυτό του να γυμνάζεται πρωί ή να πιει τρίτο καφέ το απόγευμα προκειμένου να έχει ενέργεια για μια βραδινή προπόνηση (και σίγουρα αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον ύπνο μας!).

Βρείτε την "καλύτερη" ώρα για άσκηση για εσάς
Η "καλύτερη" ώρα για γυμναστική θα είναι πάντα όταν εσείς, προσωπικά, μπορείτε πραγματικά να γυμναστείτε καταβάλλοντας προσπάθεια και τακτικά, όπως λέει η φυσιολόγος Kristen Richers. "Αν θέλουμε να δούμε αποτελέσματα στο γυμναστήριο, η συνέπεια είναι η πιο βασική προϋπόθεση", λέει η ίδια. "Είναι πιο πιθανό να πάει κανείς στο γυμναστήριο και να επιμείνει σε ό,τι του ταιριάζει καλύτερα μακροπρόθεσμα".

Έχετε ακόμη αμφιβολίες για το ποια ώρα είναι ιδανική για το πρόγραμμα και το σώμα σας; 
Μια καλή κατεύθυνση είναι να προσαρμόσετε την ώρα γυμναστικής σας στο πρόγραμμα σας και να βρείτε την ώρα που σας εξυπηρετεί καλύτερα. Για παράδειγμα, αν είστε πιο ενεργητικός το πρωί και σας βοηθάει να ξεκινήσετε την ημέρα σας με θετική διάθεση, τότε η πρωινή γυμναστική ενδέχεται να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Αντίθετα, αν είστε πιο ενεργός το απόγευμα ή το βράδυ, τότε μπορείτε να επιλέξετε να γυμναστείτε σε αυτές τις ώρες.

Εάν αμφιταλαντεύεστε, κάνετε μερικές δοκιμές, γυμναστείτε διαφορετικές ώρες για μία ή δύο εβδομάδες και δείτε πώς σας ταιριάζει αυτό το πρόγραμμα. Μπορεί τελικά να ανακαλύψετε ότι οι βιορυθμοί σας έχουν διαφορετική δυναμική από αυτή που νομίζατε και τελικά η ώρα που επιλέγατε για την άσκησή σας να ήταν ο παράγοντας που "δυναμίτιζε" τις προσπάθειές σας.


Πηγή: Capital.gr