Εικονική πραγματικότητα για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο




Στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο με τη χρήση πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας στοχεύει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα GoodRENal.

Η εικονική πλατφόρμα θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των συνεδριών αιμοκάθαρσης για να ενθαρρύνει τους ασθενείς να τηρούν αυτές τις υγιεινές συνήθειες, ενώ βρίσκονται υπό θεραπεία.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, GoodRENal θα παρουσιαστεί στη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο" την οποία συνδιοργανώνουν στις 25 Απριλίου στο ΚΕΔΕΑ (10:00-14:30), οι Α΄ και Β’ Νεφρολογικές Κλινικές του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, η Επιτροπής Υγείας του ΑΠΘ, η European Assοciation of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της ημερίδας η χρόνια νεφρική νόσος προβλέπεται ότι θα αποτελέσει πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2040. Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση που επηρεάζει άνω του 10% του γενικού πληθυσμού. Σήμερα ο αριθμός των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο ανέρχεται σε περίπου 800 εκατομμύρια παγκοσμίως εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ελλάδα περίπου 1.000.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο από τους οποίους 14.000 βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Στη Θεσσαλονίκη περίπου 1.400 ασθενείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 150 σε περιτοναϊκή κάθαρση και 300 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση για τις σύγχρονες απόψεις αναφορικά με την αιμοκάθαρση, την περιτοναϊκή κάθαρση και τη μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και για την εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής γύμνασης, υγιεινοδιαιτητικού τρόπου ζωής, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης, ως συμπληρωματικών μεθόδων της θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζει το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Β’ Νεφρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ. Η εκδήλωση απευθύνεται σε ιατρούς, νοσηλευτές, γυμναστές και ασθενείς και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Πηγή: Capital.gr