Οι 3 λόγοι που οδηγούν σε έκρηξη του διαβήτη τύπου 2
Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων προϊόντων, μαζί με την κατανάλωση λίγων δημητριακών ολικής αλέσεως, τροφοδοτούν την ανάπτυξη νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την έκρηξη των περιστατικών διαβήτη: Οι άνθρωποι τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρέατα, όπως μπέικον, λουκάνικο, σαλάμι και παρόμοια.

Αυτοί οι τρεις παράγοντες -η κατανάλωση πολύ λίγων δημητριακών ολικής αλέσεως, τα πολλά επεξεργασμένα δημητριακά και κρέατα- ήταν οι κύριοι οδηγοί για πάνω από 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη υπολόγισε ότι 7 στις 10 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως το 2018 συνδέονταν με κακές επιλογές τροφίμων.

"Η μελέτη μας δείχνει ότι η κακή ποιότητα των υδατανθράκων είναι η κύρια "κινητήρια δύναμη" του διαβήτη τύπου 2 που αποδίδεται στη διατροφή παγκοσμίως", λέει ο συγγραφέας Δρ. Dariush Mozaffarian, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts και καθηγητής ιατρικής στο Tufts School of Medicine στη Βοστώνη.

"Αυτά τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν κρίσιμους τομείς για την παγκόσμια εστίαση, για τη βελτίωση της διατροφής και τη μείωση των καταστροφικών επιβαρύνσεων του διαβήτη", δήλωσε ο Mozaffarian.
Τι έδειξε η μέλετη
Ο Mozaffarian και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης μεταξύ 1990 και 2018 και το εφάρμοσαν σε 184 χώρες. Σε σύγκριση με το 1990, υπήρχαν 8,6 εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 λόγω κακής διατροφής το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πάρα πολλών ανθυγιεινών τροφών ήταν ισχυρότερη αιτία για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε παγκόσμιο επίπεδο παρά η έλλειψη κατανάλωσης υγιεινών τροφών, ειδικά για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, τους νεότερους σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους των πόλεων έναντι της υπαίθρου.
Οι έξι βλαβερές διατροφικές συνήθειες
Πάνω από το 60% των συνολικών περιπτώσεων της νόσου παγκοσμίως που αποδίδονται στη διατροφή οφείλονταν σε έξι βλαβερές διατροφικές συνήθειες:

Την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας επεξεργασμένου ρυζιού, σιταριού και πατάτας. Τα πολλά επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα. Τα πολλά ποτά με ζάχαρη και χυμοί φρούτων.

Στον αντίποδα, η ανεπαρκής πρόσληψη πέντε προστατευτικών τροφίμων —φρούτα, μη αμυλούχα λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως και γιαούρτι— ευθύνεται για λίγο περισσότερο από το 39% των νέων περιπτώσεων διαβήτη.

Πηγή: Capital.gr