Το τρύπημα στα αφτιά των παιδιών



Μερικοί γονείς τρυπάνε τα αυτιά των παιδιών τους όταν ακόμα είναι πολύ μωρά, ακόμα και νεογέννητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να περιμένει κανείς για να τρυπήσει τα αυτιά του παιδιού του, ωστόσο οφείλει να ενημερωθεί ότι η διαδικασία εμπεριέχει ρίσκο.

Κι αυτό γιατί δεν είναι σίγουρο ότι στο μαγαζί που θα αποταθείτε για να τρυπήσουν τα αυτάκια του μικρού σας, θα υπάρχει κάποιες εξειδικευμένος σε αυτό υπάλληλος για να το κάνει.

Ούτε ότι θα τηρούνται όλες οι προδιαγραφές υγιεινής.

Για παράδειγμα το εργαλείο που έχουν για κάνουν τις τρύπες στα αυτιά δεν είναι πάντα αποστειρωμένο, κάτι που πρέπει να το εξασφαλίσετε αν δεν θέλετε να βάλετε το παιδί σας σε κίνδυνο να κολλήσει μια μολυσματική ασθένεια, όπως η ηπατίτιδα!

Εάν προγραμματίζετε να τρυπήσετε τα αυτιά του μωρού σας καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και τον παιδίατρό σας, καθώς (κυρίως στο εξωτερικό) κάποιοι εξ αυτών μπορεί να αναλάβουν να το κάνουν!

Το τρύπημα των αυτιών γίνεται χωρίς αναισθησία, καθώς η ενόχληση που δημιουργείται από το τρύπημά τους είναι σχεδόν ανεπαίσθητη.

Ωστόσο, μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας μία δόση παυσίπονου, προτού να προχωρήσετε στο τρύπημα των αυτιών.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν θέλετε να τρυπήσετε τα αυτιά σε ένα μωράκι είναι ότι τα χεράκια του μπορεί να πηγάινουν συχνά στο αυτάκι του, πράγμα που θα ήταν καλύτερο να αποφεύγεται τις πρώτες ημέρες.

Μετά το τρύπημα των αυτιών, θα πρέπει να καθαρίζετε σχολαστικά την περιοχή με οινόπνευμα ή ένα ειδικό υγρό για την απολύμανση.

Κάθε ημέρα καλό θα ήταν να παρατηρείτε την περιοχή για κάποια αλλαγή (π.χ ερυθρότητα), καθώς τα μωρά δεν μπορούν να δείξουν τυχόν ενόχληση που θα έχουν και σεις θα πρέπει να προλάβετε κάποια φλεγμονή που μπορεί να γίνει στην περιοχή.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα, το μικρό σας να αναπτύξει μία αλλεργική αντίδραση στο μέταλλο του σκουλαρικιού που χρησιμοποιήθηκε.

Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξετε χρυσά σκουλαρίκια, 12 ή 14 καρατίων.

Εάν υπάρξει ερεθισμός στο αυτί του μικρού σας, παρά τα μέτρα που θα λάβετε, είναι πιθανό να μην μπορεί να φορέσει σκουλαρίκια.