Να τρώω ψάρια, ενώ είμαι εγκυος;



Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγουμε τα ψάρια, τα οποία είναι ύποπτα για υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Σε υψηλές δόσεις, το μέταλλο αυτό είναι επιβλαβές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός μωρού και του νευρικού του συστήματος.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να τρώνε ψάρι, αν και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιά είναι ασφαλή και πόσο θα πρέπει να φάνε.

Δεν είναι όλα τα ψάρια, που είναι πλούσια σε υδράργυρο. Συνήθως το μέταλλο αυτό βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος, ο ξιφίας, οι φάλαινες, ο καρχαρίας, ο κολιός.

Αντίθετα πιο μικρά ψάρια, ο σολομός, η πέστροφα, η γλώσσα, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες, η πέρκα, οι γαρίδες, τα μύδια και τα στρείδια δεν περιέχουν υψηλές ποσότητες υδράργυρου.

Καλό θα είναι να συμβουλευθείτε και τον γυναικολόγο σας!