Το αλκοολούχο ποτό που ίσως είναι λιγότερο βλαβερό για το συκώτι μας
Όλοι γνωρίζουμε ότι η μείωση ή η πλήρης αποχή από το αλκοόλ είναι ένα καλό βήμα για την προστασία της υγείας του ήπατος, όταν όμως θέλουμε να πιούμε ένα ποτό, η ηπατολόγος μας δίνει μία επιλογή που φαίνεται να είναι λιγότερο βλαβερή από τις υπόλοιπες.

Υγιές συκώτι και αλκοόλ

Μελέτη του 2019 επιβεβαιώνει ότι το αλκοόλ αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για παθήσεις του ήπατος και κυρίως για κίρρωση του ήπατος. Πολλοί γιατροί και διαιτολόγοι συμφωνούν, ενθαρρύνοντας όσους από εμάς πίνουμε τακτικά αλκοόλ να μειώσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Υπάρχουν "καλά" ποτά για το συκώτι;

Όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο, όπως σχολιάζει η Melissa Prest, MS, RD και εκπρόσωπος του αμερικανικού φορέα Academy of Nutrition and Dietetics. Η Prest μας υπενθυμίζει τις οδηγίες του αμερικανικού φορέα υγείας Centers for Disease Control and Prevention (CDC) για την κατανάλωση αλκοόλ: "Περιοριστείτε στο όχι πάνω από ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο την ημέρα για τους άντρες".

Η Nancy Reau, MD, επίκουρος διευθύντρια στο τμήμα Ηπατολογίας και Μεταμοσχεύσεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό μπορεί να αυξήσει την παθογένεια του ήπατος. Είναι επίσης δύσκολο, όπως λέει, να γνωρίζουμε ποιος είναι ο κίνδυνος από την κατανάλωση αλκοόλ όταν υπάρχει υποκείμενο νόσημα, όπως λιπώδες ήπαρ ή ιογενής ηπατίτιδα. Συμπληρώνει όμως ότι αν δεν είναι πρακτικά εφικτό να κόψει κανείς εντελώς το αλκοόλ, υπάρχει μια επιλογή που μπορεί να είναι καλύτερη από τις άλλες. "Εάν το συκώτι σας είναι υγιές, το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να κάνουν καλό στο ήπαρ". Η προειδοποίησή της; "Το μέτρο είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη και με το κρασί, χρειάζεται να τηρούμε τα όρια που δίνει το CDC για την ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ".

Ποιοι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν καμιάς μορφής αλκοόλ

Σύμφωνα με τις συστάσεις του CDS οι παρακάτω κατηγορίες δεν θα πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ:
Γυναίκες που είναι έγκυες ή που μπορεί να είναι έγκυες.
Άτομα κάτω των 21 ετών.
Άνθρωποι με ορισμένα θέματα υγείας ή που παίρνουν φάρμακα τα οποία μπορεί να αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ.
Το CDC συμβουλεύει επίσης τις γυναίκες που θηλάζουν να μιλήσουν με τον γιατρό τους αναφορικά με το αν είναι ασφαλές ή όχι να καταναλώνουν αλκοόλ.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε κάποιο γνωστό νόσημα ή παίρνετε φάρμακα συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν είναι επιτρεπτή η κατανάλωση αλκοόλ ή όχι.

Πηγή: Capital.gr