Προσοχή στα επικίνδυνα παιχνίδια του!


Μπορεί τα μωρά σας να θέλουν να τα διερευνήσουν όλα και σεις να τα χαίρεστε, αλλά πρέπει να έχετε το νου σας, γιατί τα μικρά σας δεν έχουν ακόμα την αίσθηση του κινδύνου ανεπτυγμένη, ώστε να προστατευτούν και να μην μπλέξουν σε… περιπέτειες.

Η προσοχή των μωρών μπορεί να αποσπαστεί από πράγματα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι και μπορεί να αποδειχτούν εν τέλει… επικίνδυνα.

Πλαστικές σακούλες: Τα μωρά τρελαίνονται με τον ήχο που βγάζουν και τις περιεργόζονται με τις ώρες. Χρειάζεται όμως εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, καθώς οι πλαστικές σακούλες μπορεί να «παγιδεύσουν» το κεφαλάκι του μωρού το οποίο αν δεν τύχει άμεσης βοήθειας μπορεί να πάθει ασφυξία.

Κλωστές, χορδές και καλώδια: Βρίσκονται σε όλα τα σπίτια και τραβάνε την προσοχή των μωρών. Καλό θα είναι όμως να μην τα πλησιάζουν τόσο γιατί μπορεί να είναι ηλεκτροφόρα, όσο και γιατί μπορεί να τυλιχτούν γύρω από κάποιο μέρος του σώματός του και να τους προκαλέσουν ατύχημα.

Πόρτες και συρτάρια: Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των μωρών είναι να «ανοιγοκλείνουν» πόρτες και συρτάρια, για να ακούνε κυρίως το θόρυβο που προκαλείται από τον θόρυβο! Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα παιχνίδι που μπορεί να τραυματίσει τα δαχτυλάκια τους και καλο θα ήταν να αποφεύγεται.

Τζάκι – κεριά: Η φωτιά κεντρίζει το ενδιαφέρον του μωρού. Αλλά με δεδομένο ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσο κακό μπορεί να κάνει η φωτιά, δεν θα πρέπει να αφήνουμε ποτέ τα μωρά χωρίς παρακολούθησε όταν υπάρχει κοντά τους κάπου αναμμένη φωτιά.

Αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα: Δεν χρειάζεται να είναι μαχαίρι για να μην επιτρέψουμε στο μωρό μας να το πιάσει! Ακόμα και μία φαινομενικά ανώδυνη σπάτουλα από τα κουζινικά μας αντικείμενα μπορεί να κάνει τη ζημιά!

Πρίζες: Ίσως είναι η πιο φανερή απ’ όλες τις παγίδες που κρυβει το σπίτι για λόγους ευνόητους. Συνήθως ότι έχει υποδοχή αποσπά την προσοχή των μωρών και θέλουν να το περιεργαστούν. Τοποθετήστε παντού προστατευτικά.

Φούρνος: Ο φούρνος της κουζίνας μας λειτουργεί σαν την… πόρτα και το μικρό μας θέλει να την ανοιγοκλείνει. Να σημειωθεί ότι πλέον έχουν εκλείψει οι φούρνοι που η το χερούλι της πόρτας τους καίει, επομένως το άγχος σας δεν πρέπει να είναι μην καεί το μικρό σας, αλλά μήπως καταφέρνοντας να ανοίξει το φούρνο ρίξει επάνω του κάτι ζεστό ή πιάσει κάτι που ψήνεται μέσα.

Σκάλες: Μόλις το μωρό σας καταφέρει να μπουσουλήσει θα προσπαθήσει να ανεβοκατέβει και όποια σκάλα βρει μπροστά του! Αν μιλάμε για ένα ή δύο σκαλιά τότε o κίνδυνος δεν είναι μεγάλος, Αλλά όταν υπάρχει σκάλα στο σπίτι, καλό θα ήταν να προσέχαμε το μωρό μας στο «παιχνίδι» του.

Γενικά καλό θα είναι να μην το αποκλείεται τελείως απ’ αυτό που επιλέγει να «παίξει» αλλά με τον τρόπο σας να το προστατεύεται από τις κακοτοπιές μαθαίνοντάς του ταυτόχρονα το πώς θα τις αποφύγει στο μέλλον.