Τα ...διαχρονικά superfood




Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί πως η διατροφή μπορεί να προλάβει πολλές ασθένειες, σωματικές και διανοητικές. Ανάμεσα στις νόσους από τις οποίες μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με την επιλογή των σωστών τροφίμων είναι και η άνοια. Φρούτα, λαχανικά και Ω3 λιπαρά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Ανάμεσα στις ιδιότητες μιας ισορροπημένης διατροφής είναι πως μπορεί στηρίξει την εγκεφαλική λειτουργία, προλαμβάνοντας την άνοια και ενδεχομένως και το Αλτσχάιμερ.
Απολαύστε τα... σας κάνουν καλό!

• Ω3 λιπαρά: Τα ω3 λιπαρά οξέα έχουν βρεθεί σε πολλές μελέτες πως συμβάλουν στην υγεία του εγκεφάλου –και συνολικότερα στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Πλούσιες τροφές σε αυτά τα λιπαρά είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί. Άλλες τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα είναι οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

• Φρούτα και λαχανικά: Γνωρίζετε πως τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν με πολλούς τρόπους καλό στην υγεία σας αλλά είναι και μια πολύ καλή τροφή για τον εγκέφαλο. Ο λόγος είναι πως περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία, ουσίες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη φυσική φθορά του χρόνου. Επιλέγετε φρούτα και λαχανικά εποχής, βιολογικά αν είναι δυνατό και πολύχρωμα, καθώς το χρώμα της φλούδας "προδίδει” διαφορετικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά του κάθε φρούτου.

• Προϊόντα ολικής άλεσης: Αποτελούν μία σούπερ τροφή για τον εγκέφαλο αλλά και γενικότερα για τον οργανισμό. Τα προϊόντα ολικής άλεσης προσφέρουν στον εγκέφαλο σταθερή ποσότητα ενέργειας με τη μορφή γλυκόζης, διατηρώντας τον σε εγρήγορση. Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

• Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι κι αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στους ιστούς του σώματος –και των εγκεφαλικών κυττάρων. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη από την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού είναι η ενίσχυση της μνήμης, η διανοητική εγρήγορση και η καθυστέρηση της εγκεφαλικής γήρανσης.

• Κρασί, αλλά με μέτρο: Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα, ένα ποτηράκι όμως κρασί τη μέρα για τις γυναίκες -και δύο για τους άντρες- μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες. Το κόκκινο κρασί διατηρεί τη θέση του "αγαπημένου παιδιού” των ερευνητών, αφού περιέχει φλαβονοειδή τα οποία είναι και αυτά (έκπληξη!) αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συμβάλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνουν την πιθανότητα να εμφανίσεις νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο εγκέφαλός σας χρωστά ευγνωμοσύνη στη βιταμίνη Β

Και η οι πιο αγαπημένες του βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι η Β6, Β12 και φυλλικό οξύ. Οι μορφές αυτές της βιταμίνης Β αποτελούν βασικό συστατικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου καθώς μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα αυτής της ουσίας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, νοητική φθορά και νόσο του Αλτσχάιμερ. Μελέτη σε ομάδα ηλικιωμένων ασθενών με ήπια νοητική στέρηση αποκάλυψε πως μετά από δύο χρόνια λήψης υψηλών δόσεων των παραπάνω βιταμινών υπήρξε σημαντικά λιγότερη εγκεφαλική συρρίκνωση συγκριτικά με τους συμμετέχοντες στην έρευνα που ακολούθησαν θεραπεία με placebo. Καλές πηγές των βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα εσπεριδοειδή και άλλα.


Πηγή: Capital.gr