Το φθόριο στα παιδικά δοντάκια



Το να διατηρήσουμε τα δόντια των παιδιών μας υγιή είναι κάτι που απαιτεί επιπονη προσπάθεια.

Το καθημερινό βούρτσισμα είναι μία συνήθεια που πρέπει να υιοθετηθεί από τα παιδιά μας και να τους γίνει βίωμα για όλη τους τη ζωή, αλλά σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα σχετικά με τις οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλύματα που μπορεί το παιδί σας να χρησιμοποιήσει.

  • Παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να χρησιμοπιούν οδοντόκρεμες φθορίου
  • Μετά τα 2 χρόνια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία οδονόκρεμα με βάσει το φθόριο, η οποία θα πρέπει να είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ.
  • Παιδιά κάτω από 6 ετών υπάρχει περίπτωση να καταπίνουν μεγάλη ποσότητα οδοντόκρεμας κατά το βούρτσισμα και πρέπει να τα επιβλέπουμε, να τους εφιστούμε την προσοχή και να τα μάθουμε πώς να φτύνουν τα περισσεύματα της οδοντόκρεμας ή το στοματικό διάλυμα.
  • Μέχρι τα 6 τους χρόνια τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν φθοριούχα στοματικά διάλυματα. Αργότερα όμως η χρήση στοματικών διαλυμμάτων κρίνεται ιδιαίτερα ωφέλιμη.
  • Η συνιστώμενη ποσότητα οδοντόκρεμας στα παιδιά είναι ίση με ένα μπιζέλι!
Ο παιδοδοντίατρός σας μπορεί να μιλήσει μαζί σας για τους παράγοντες κινδύνου, να σας συστήσει μία καθημερινή φροντίδα των δοντιών των παιδιών σας και φυσικά να κάνει κάποιου είδους θεραπεία αν το κρίνει σκόπιμο.

H φθορίωση ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών έτσι ώστε να μην τα «χτυπήσει» η τερηδόνα. Πρέπει να ξεκινάει στα τέσσερα, σε μια ηλικία όπου κατά κανόνα έχει ολοκληρωθεί η παιδική οδοντοφυΐα και γίνεται κάθε 6 μήνες ή μία φορά το χρόνο, ανάλογα πως το κρίνει ο παιδοδοντίατρόας σας.