Μήπως δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη Β6;




Η βιταμίνη Β6, ή πυριδοξίνη, είναι βασική για την υγεία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή της συνδέεται με κατάθλιψη και έντονο άγχος, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό. Μάλιστα, Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκαν πως η καθημερινή χορήγηση Β6 σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια νοητική στέρηση ήταν ευεργετική για την εγκεφαλική τους λειτουργία.

Το ψάρι, το μοσχαρίσιο συκώτι και τα πουλερικά είναι όλα τους καλές πηγές της Β6, όμως η πιο πλούσια σε Β6 τροφή είναι τα ρεβίθια. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει 1,1 mg ή το 55% της ΣΗΠ σε Β6.
Πιθανές ενδείξεις ότι δεν παίρνετε αρκετή Β6

Νιώθετε συνέχεια κουρασμένος
Εάν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β6 στον οργανισμό σας τότε μπορεί να παρουσιάσετε αναιμία, με συνέπεια να νιώθετε εξάντληση και κόπωση ακόμη κι αν δεν δικαιολογείται από τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Να σημειώσουμε όμως ότι η αναιμία δεν σχετίζεται μόνο με την επάρκεια της Β6 αλλά και με την επάρκεια σιδήρου και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως τη Β12 και το φυλικό οξύ.

Εξανθήματα στο δέρμα
Η έλλειψη της Β6 μπορεί να καθρεφτίζεται στην υγεία του δέρματός σας με ξηροδερμία και εξανθήματα που προκαλούν κνησμό και ερεθισμούς, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Ξηρά και σκασμένα χείλη
Το στόμα σας μπορεί να είναι μία καλή… ένδειξη της επάρκειας σε βιταμίνη Β6. Εάν τα χείλη σας "σκάνε" και δημιουργούνται μικρές πληγές στις γωνίες τους τότε μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής.

Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
Η έλλειψη Β6 μπορεί να δυσκολεύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος κάνοντάς σας πιο επιρρεπείς σε ιώσεις και νοσήματα. Ωστόσο αυτό λειτουργεί και αμφίδρομα αφού ορισμένα νοσήματα, όπως ο καρκίνος, μπορεί να μειώσουν τα αποθέματα της Β6 στον οργανισμό σας και να χρειάζεστε συμπλήρωμα διατροφής.

Μούδιασμα στις παλάμες ή τα πέλματα
Εάν μουδιάζουν συχνά τα δάχτυλά σας ο ένοχος μπορεί να είναι μια νευρική διαταραχή, η περιφερειακή νευροπάθεια, στην πυροδότηση της οποίας μπορεί να συμβάλει η έλλειψη Β6. Η βιταμίνη αυτή μαζί με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος.

Σημαντική σημείωση: Τίποτε από τα παραπάνω από μόνο του δεν μπορεί να σημαίνει έλλειψη βιταμίνης Β6 ή άλλης βιταμίνης στον οργανισμό. Πρόκειται για πιθανές ενδείξεις της που μόνο ο γιατρός σας μπορεί να αιτιολογήσει και να διερευνήσει. Από την άλλη πλευρά, η λήψη συμπληρώματος διατροφής δεν είναι η "λύση για όλα". Φροντίστε να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή στα πλαίσια της μεσογειακής και το πιθανότερο είναι ότι θα προσφέρετε στον οργανισμό σας όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.


Πηγή: Capital.gr