Εγκυμοσύνη: Τα μαθήματα ενσυνειδητότητας διπλασιάζουν τις πιθανότητες φυσικού τοκετού




Μια σύντομη, ομαδική εκπαίδευση ενσυνειδητότητας για εγκύους και τους συντρόφους τους μειώνει κατά 50% την πιθανότητα καισαρικής που δεν είναι απαραίτητη για ιατρικούς λόγους και διπλασιάζει την πιθανότητα φυσικού τοκετού.

Αυτό έδειξε νέα μελέτη που έγινε στην Ολλανδία και δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Birth.

Τι είναι η ενσυνειδητότητα;
Ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι η πρακτική της σκόπιμης εστίασης της προσοχής μας στην παρούσα στιγμή και η αποδοχή όσων συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς κριτική.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να κάνουμε την ενσυνειδητότητα μέρος της καθημερινότητάς μας. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (MBCP) που εστιάζει στις γυναίκες που φοβούνται πολύ τον τοκετό. Δημιουργήθηκε από τη μαία και ειδική στην εκπαίδευση ενσυνειδητότητας Nancy Bardacke.

Ο φόβος του τοκετού
Η μελέτη διεξήχθη σε μια ομάδα 140 εγκύων και των συντρόφων τους. Οι μισές από τις συμμετέχουσες στη μελέτη έκαναν εκπαίδευση ενσυνειδητότητας από εξειδικευμένες μαίες. Οι άλλες μισές έκαναν επιπλέον συμβουλευτική για να ξεπεράσουν για τους φόβους τους στο πλαίσιο της συνήθους φροντίδας.

Οι διαφορές που διαπίστωσαν οι ερευνητές μεταξύ των δύο ομάδων ήταν σημαντικές, τόσο σχετικά με το άγχος πριν και μετά την εκπαίδευση, όσο και σχετικά με το είδος τοκετού που έκαναν τελικά.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Στην ομάδα που έκανε μαθήματα ενσυνειδητότητας:
· Ο υπερβολικός φόβος για τον τοκετό μειώθηκε κατά 36%
· Μειώθηκαν οι "καταστροφικές" σκέψεις για τον πόνο του τοκετού και αυξήθηκε η αποδοχή του γεγονότος ότι όταν γεννάει μία γυναίκα, νιώθει πόνο.
· Χρησιμοποιήθηκε 36% λιγότερο επισκληρίδιος αναισθησία
· Έγιναν 51% λιγότερες μη επείγουσες γεννήσεις με καισαρική τομή.
· Το πρώτο λεπτό μετά τον τοκετό, η βαθμολογία Apgar (πρόκειται για τεστ που δείχνει τη γενική κατάσταση της υγείας ενός νεογέννητου μωρού) ήταν υψηλότερη στην ομάδα ενσυνειδητότητας (αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων δεν ήταν σημαντική μετά από πέντε λεπτά).

Ένας από τους κύριους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στον τομέα της αναπαραγωγής είναι η μείωση του φόβου για τον τοκετό, ο οποίος με τη σειρά του μειώνει τον αριθμό των μη ιατρικά απαραίτητων παρεμβάσεων κατά τον τοκετό, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως.

"Οι μη επείγουσες ιατρικές διαδικασίες, μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες για τη μητέρα και το παιδί. Ο τοκετός με καισαρική τομή έχει κινδύνους για την υγεία της μητέρας και αυξάνει τους κινδύνους επιπλοκών στην επόμενη εγκυμοσύνη. Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργιοανοσολογικά προβλήματα, άσθμα και παχυσαρκία αργότερα στη ζωή τους", είπαν οι ερευνητές.

Τα μισά από τα παιδιά που γεννιούνται στην Κίνα και τη Βραζιλία και το ένα τρίτο των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες γεννιούνται πλέον με καισαρική τομή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι μία απλή μέθοδος για τη μείωση του φόβου του τοκετού, έδωσε την ευκαιρία στις εγκύους και τους συντρόφους τους να πάρουν την απόφαση για το πως θα γεννηθεί το μωρό τους, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι μη επείγουσες ιατρικές θεραπείες, κατέληξαν οι ερευνητές.


Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr