Πώς θα είμαστε στα 70 μας; Η επιστήμη απαντά κι εμείς γνωρίζουμε - και προλαμβάνουμε




Ο τρόπος που μεγαλώνει ο καθένας μας είναι μοναδικός. Ο τρόπος ζωής, η εργασία μας, τυχόν προβλήματα υγείας, όλα τους επηρεάζουν τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος στο πέρασμά του. Ορισμένες αλλαγές όμως ισχύουν για όλους αφού έχουν να κάνουν με τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός μας. Ορισμένοι ειδικοί το αποκαλούν αυτό "καθαρή γήρανση". Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν σε όλους όσοι ζουν για αρκετές δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, μπορούμε όμως να είμαστε προετοιμασμένοι. Και ένας τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε.

Προφανώς οι παρακάτω αλλαγές και δεδομένα δεν ισχύουν για όλους αφού το πώς θα "γεράσουμε" επηρεάζεται άμεσα από το πώς έχουμε ζήσει τις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής μας. Αποτελούν ωστόσο μία χρήσιμη ένδειξη και ίσως μία αφύπνιση για να αλλάξουμε όσο είμαστε νεότεροι ορισμένες κακές συνήθειες και να υιοθετήσουμε ορισμένες πιο καλές για την υγεία μας

Ο εγκέφαλός

Μέρος του εγκεφάλου συρρικνώνεται όσο μεγαλώνουμε και μπορεί να είναι πιο αργή η ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στις διάφορες περιοχές του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δυσκολεύεστε να θυμάστε ονόματα ή μια συγκεκριμένη λέξη. Μπορεί επίσης να σας είναι δυσκολότερο να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να εστιάζετε την προσοχή σας. Εάν αυτά σας βάζουν σε ανησυχία για Αλτσχάιμερ μην αγχώνεστε, πρόκειται για φυσιολογικές αλλαγές. Το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοια προκαλούν πολύ σοβαρότερα προβλήματα με τη μνήμη και τις καθημερινές ασχολίες.

Η καρδιά

Μεγαλώνοντας η καρδιά μπορεί να μη χτυπά τόσο γρήγορα όταν γυμναζόμαστε ή όταν είμαστε αγχωμένοι. Καθώς τα τοιχώματά της παχαίνουν και οι βαλβίδες γίνονται πιο άκαμπτες, η ροή του αίματος μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική. Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς μπορεί επίσης να αρχίσει να φθείρεται, κατάσταση που μπορεί να προκαλεί αρρυθμίες. Το πιο συχνό πρόβλημα σε αυτή την ηλικία είναι η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Μπορείτε όμως να μειώστε από σήμερα κιόλας αυτό τον κίνδυνο υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες όπως η τακτική άσκηση, μια διατροφή με καλά λιπαρά και πολλά φρούτα και λαχανικά και διακόπτοντας το κάπνισμα.

Το δέρμα

Οι κηλίδες και οι ρυτίδες δεν αποτελούν έκπληξη, μπορεί όμως να διαπιστώσετε ότι μελανιάζετε πιο εύκολα και ιδρώνετε λιγότερο. Το δέρμα σας μπορεί να είναι πιο ξηρό και λεπτό, σαν "χαρτί". Μπορεί να έχετε πιο συχνά φαγούρα και να είναι πιο εύκολοι οι ερεθισμοί. Η χρήση ενός πιο ήπιου σαπουνιού με ενυδατικούς παράγοντες μπορεί να σας βοηθήσει, όπως και η τακτική χρήση ενυδατικής και αντηλιακής κρέμας.

Τα οστά, οι αρθρώσεις και οι μύες

Περίπου 1 στις 4 γυναίκες -και κάποιοι άντρες, επίσης- άνω των 65 ετών παρουσιάζουν οστεοπόρωση. Οι μύες σας γίνονται πιο αδύναμοι και οι τένοντες -που συνδέουν τους μυς με το σκελετό- σκληραίνουν. Αυτό θα μειώσει τη δύναμη και την ευλυγισία σας. Στα 70 σας μπορεί επίσης να χάσετε μερικά εκατοστά από το ύψος σας καθώς οι δίσκοι στην σπονδυλικοί στήλη συμπιέζονται. Η άσκηση, ειδικά με βάρη, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αυτών των αλλαγών ή ακόμη και να τις αντιστρέψει.

To ανοσοποιητικό σύστημα

Το… σύστημα άμυνας του οργανισμού αρχίζει και χωλαίνει στην έβδομη και τις επόμενες δεκαετίες της ζωής μας. Τα εμβόλια δεν δρουν τόσο καλά πια επειδή όμως είστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και ιούς, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τα εμβόλια που θα σας συστήσει ο γιατρός σας όπως για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον πνευμονιόκοκκο. Στα θετικά, οι αλλεργίες είναι πια λιγότερο έντονες και οι αυτοάνοσες διαταραχές είναι πιο σπάνιες σε αυτή την ηλικία.

Το πεπτικό σύστημα

Το τοίχωμα του στομάχου είναι πιο λεπτό και αυξάνονται οι πιθανότητες για έλκη. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν παίρνετε πολλές ασπιρίνες ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ίσως το πιο συχνό πρόβλημα σε αυτή την ηλικία είναι η δυσκοιλιότητα για την οποία μπορεί να ευθύνεται η έκπτωση στη λειτουργία της πέψης αλλά και φάρμακα και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας.

Το ουροποιητικό σύστημα

Η κύστη μπορεί να συγκρατήσει λιγότερα ούρα σε αυτή την ηλικία και οι μύες που τη στηρίζουν έχουν λιγότερη δύναμη. Μπορεί επίσης να συσπάται χωρίς να είναι πλήρης. Όλες οι παραπάνω καταστάσεις μπορεί να οδηγούν σε ανάγκη για συχνή ούρηση και να σας στέλνουν πιο συχνά στην τουαλέτα. Στις γυναίκες μετά τα 70 γίνονται πιο συχνά τα προβλήματα ακράτειας ενώ στους άντρες ο είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο θέμα με τον προστάτη.

Η ερωτική ζωή

Έρευνες δείχνουν ότι σήμερα οι περισσότεροι εβδομηντάρηδες είναι σεξουαλικά ενεργοί, ωστόσο είναι πάντα πιθανό να υπάρχουν περισσότερες προκλήσεις προκειμένου να έχετε μια υγιή ερωτική ζωή. Η κολπική ξηρότητα και η στυτική δυσλειτουργία είναι δύο θέματα που απασχολούν τα ζευγάρια σε αυτή την ηλικία, καθώς και ορισμένα θέματα υγείας που επηρεάζουν τη λίμπιντο. Η εικόνα για το σώμα και το άγχος μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο. Αυτό που συστήνουν οι ειδικοί είναι η συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι ώστε να μην υπάρχουν "σύννεφα αμφιβολίας" ενώ ο γιατρός μπορεί να δώσει σημαντικές συμβουλές και λύσεις στα περισσότερα προβλήματα.

Πηγή: Capital.gr