Tα πολλαπλά οφέλη που έχει το ρόδι για τον ανθρώπινο οργανισμό




Σε μία εποχή που οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για καλύτερη διατροφική θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού, η πρόσληψη φυσικών βιταμινών από τα φρούτα θα μπορούσε να αποτελέσει την ιδανική συνταγή.

Το ρόδι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φρούτα και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην καθημερινή μας διατροφή. Με εξέχουσες θρεπτικές ιδιότητες, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Αποτελεί ένα φρούτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την υγεία μας. Ανάμεσα σε πολλές άλλες ιδιότητές του, προσφέρει αντιγηραντική δράση, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ.

Στα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι διευκολύνει και υποστηρίζει την ορθή κυκλοφορία του αίματος, είναι αντιαλλεργικό, προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα και τις μολύνσεις. Όπως συχνά αναφέρεται, το ρόδι υπερτερεί ως προς τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του έναντι του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού.

Eξετάζοντας κανείς τις χρήσεις που έχει το συγκεκριμένο φρούτο, μπορεί να καταναλωθεί ωμό, ως χυμός ή να προστεθεί σε σαλάτες. Η λευκή σάρκα και φλούδα του είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, που αποτελούν φυτοχημικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.


Επιστημονικές έρευνες προκρίνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού
Κλινική και εργαστηριακή έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών1 ήρθε να αποδείξει ότι ένας φυσικός χυμός ροδιού από ελληνικά ρόδια είναι πιο αντιοξειδωτικός από αυτόν που θα στύβαμε στο σπίτι με έναν κοινό αποχυμωτή. Σε αυτό συμβάλει ο καινοτόμος και πρωτοποριακός τρόπος έκθλιψης του καρπού, ο οποίος του επιτρέπει την εκχύλιση μέρους των πολυφαινολών από τη φλούδα στο χυμό, κάτι που δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε στο σπίτι με έναν απλό στίφτη ή με έναν αποχυμωτή.

Μία δεύτερη έρευνα του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας2, έφερε στο προσκήνιο το γεγονός ότι τα αντιοξειδωτικά σε αυτόν το φυσικό χυμό ροδιού χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό ειδικά όταν έχει καταπονηθεί. Προσφέρουν αντιοξειδωτικά στοιχεία στην ποιότητα του αίματος και συμβάλλουν στην καταστολή των τοξινών που παράγονται.

Ο χυμός ροδιού Οικογένεια Χριστοδούλου δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, ενώ προέρχεται από τα πιο ζουμερά ρόδια της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και γλυκά ρόδια Ερμιόνης μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή.

Ο φυσικός χυμός ρόδι Οικογένεια Χριστοδούλου στηρίζει κάθε χρόνο το έργο του ΑγκαλιάΖΩ-Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου, καθώς διαθέτει μέρος των κερδών από τις πωλήσεις του.

Βιβλιογραφία
1. Chrysoula M. Matthaiou et al, Pomegranate juice consumption increases GSH levels and reduces lipid and protein oxidation in human blood, Food and Chemical Toxicology 73 (2014) 1–6
2. Eirini Manthou et al, Effect of pomegranate juice consumption on biochemical parameters and complete blood count, EXPERIMENTAL AND THERAPEUTIC MEDICINE 14: 1756-1762, 2017


Πηγή: Capital.gr