Εμβόλιο HPV: Και μία δόση προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας




Μία δόση του εμβολίου κατά του του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με το σχήμα των 2-3 δόσεων που χρησιμοποιείται τώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και HPV
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2020 342.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το 90% αυτών των θανάτων κατεγράφησαν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Αντιθέτως, στη Μ.Βρετανία το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV έχει σχεδόν εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες που γεννήθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 1995.

Ο HPV και ειδικά οι τύποι του 16 και 18 θεωρούνται υπεύθυνοι για το 50% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός κατά του HPV, πρέπει να γίνεται ένα σχήμα 2-3 δόσεων. Το γεγονός αυτό όμως, επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να εμβολιαστούν, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, όπου υπάρχουν πιο ανεπαρκείς υποδομές και λιγότερα χρήματα για να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος και εκτεταμένος εμβολιασμός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών έως το 2030.

Η νέα μελέτη
Στη νέα τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν 2.275 γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 15-20 ετών.

Οι εθελόντριες ήταν σεξουαλικά ενεργές, δεν είχαν περισσότερους από 5 συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης HIV και δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν για τον HPV.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες:
· 760 γυναίκες έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου κατά του HPV που προκαλεί ανοσολογική απόκριση για 2 αντιγόνα
· 758 γυναίκες έκαναν μία δόση εμβολίου για τον HPV που προκαλεί ανοσολογική απόκριση στοχεύει 9 αντιγόνα
· 757 γυναίκες έκαναν εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκικο

Η εφάπαξ δόση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1,5 χρόνο αργότερα, η εφάπαξ δόση τόσο του διδύναμου όσο και του πολυδύναμου εμβολίου ήταν 97,5% αποτελεσματικές έναντι των HPV 16 και 18.

"Η αποτελεσματικότητα της μίας δόσης ήταν ίδια με τις πολλαπλές δόσεις", είπε η Δρ. Ruanne Barnabas, Επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Alejandro Cravioto, Πρόεδρο της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την Ανοσοποίηση (SAGE) "τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι μια μόνο δόση ενός εμβολίου HPV μπορεί να συνιστάται για πολλά κορίτσια και γυναίκες". Η επιλογή για μία μόνο δόση εμβολίου είναι λιγότερο δαπανηρή και ευκολότερη στη χορήγηση.

Εμβολιασμός και για τα αγόρια στην Ελλάδα
Στην χώρα μας, εδώ και λίγες εβδομάδες συνταγογραφείται πλέον και στα αγόρια το εμβόλιο κατά του HPV, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα με το ανανεωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Παιδιών και Εφήβων ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–18 ετών συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr