Προς εξάλειψη ο καρκίνος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη Μεγάλη Βρετανία εξαιτίας του εμβολιασμού κατά του HPV




Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα 3 γυναίκες χάνουν την ζωή τους από μια νόσο που θα μπορούσε να προληφθεί. O καρκίνος τραχήλου μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45 ετών.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας διαγιγνώσκεται σε περισσότερες από 3.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Το 2018 ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιπροσώπευε το 2% όλων των νέων καρκίνων στις γυναίκες και εμφανιζόταν πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών.

Τα ποσοστά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν μειωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1990 στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως λόγω του προγράμματος εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV χρησιμοποιείται το εμβόλιο Cervarix και γίνεται σε κορίτσια άνω των 9 ετών. Το Cervarix στοχεύει δύο τύπους ογκογόνων στελεχών HPV υψηλού κινδύνου, τους 16 και 18. Αν και αυτοί δεν είναι οι μόνοι ογκογόνοι τύποι του HPV, προκαλούν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, αλλά και άλλους καρκίνους των γεννητικών οργάνων και των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου (λαιμού).

Στις ηλικίες 9-14 ετών, το Cervarix χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών. Σε ηλικίες άνω των 15 ετών, χορηγούνται τρεις δόσεις, με ένα μήνα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, αλλά πέντε μήνες μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης.

Η χρήση αυτού του εμβολίου κατά του HPV ξεκίνησε στην Αγγλία την 1η Σεπτεμβρίου 2008, ως "εμβόλιο ρουτίνας" σε κορίτσια 12- 13 ετών, ενώ σε εκείνα ηλικίας 14-18 ετών έγιναν συμπληρωματικές δόσεις από το 2008 έως το 2010.

Η μελέτη αξιολόγησε τον αντίκτυπο αυτού του προγράμματος στα ποσοστά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας in situ (βαθμού 3 ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας, CIN3), που είναι συχνά πρόδρομοι του καρκίνου σε γυναίκες 20-29 ετών.

Τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης
Στις γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί σε ηλικία 16-18 ετών, τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώθηκαν κατά 34% σε σύγκριση με τις μη εμβολιασμένες γυναίκες.

Στις γυναίκες που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 14-16 ετών, η σχετική μείωση του κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έφθασε το 62%.

Οι γυναίκες που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12-13 ετών είχαν 87% μειωμένο κίνδυνο σε σύγκριση με την ομάδα που δεν εμβολιάστηκε.

Για το CIN βαθμού 3, ο κίνδυνος μειώθηκε:

· κατά 39% όταν είχαν εμβολιαστεί σε ηλικία 16-18 ετών
· 75% όταν είχαν εμβολιαστεί σε ηλικία 14-16 ετών
· 97% όταν είχαν εμβολιαστεί στα 12-13 έτη.

Οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας στην Αγγλία μειώθηκαν κατά περίπου 450 περιστατικά από τον αναμενόμενο αριθμό, ενώ η βαθμού 3 ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας μειώθηκε κατά πάνω από 17.000 περιστατικά στα εμβολιασμένα κορίτσια σε σύγκριση με την μη εμβολιασμένη ομάδα.

"Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV έχει σχεδόν εξαλείψει με επιτυχία τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες που γεννήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 1995" είπαν οι ερευνητές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr